Így élj boldogan! - A kultúrkorlátok



Volt már olyan, hogy valamit annyira, de annyira megtettél volna, viszont féltél, hogy mások mit fognak rá mondani? Volt már olyan, hogy nem merted felvállalni az érzéseidet, vagy vágyaidat, mert úgy érezted, hogy nem helyénvaló? Amikor azért fosztottad meg magad a boldogságtól, mert mások elvártak tőled valamit

Vagy amikor nagyon utálsz valamit megtenni, de megteszed minden egyes nap, mert "muszáj"? Volt már olyan gondolatod, hogy legszívesebben magad mögött hagynál mindent, és új életet kezdenél egy lakatlan szigeten? Hányszor érezted már magad korlátozva? És hányszor érezted magad egyáltalán igazán szabadnak? 

Mindig is egy kultúrközegben éltem. Azt tettem, és úgy, ahogy azt elvárták tőlem. Kiváló tanuló az általános, majd a középiskolában, emellett amatőr szinten is profi sportoló. Választottam egy random szakot az egyetemen, mert a diploma az ugye kell. Időközben lett egy barátnőm is, hogy ne kérdezgessék állandóan, hogy "na és hogy állsz a csajokkal?". 

Volt egy átlagos, nem túl boldog életem. Sosem éreztem magam igazán szabadnak, mert sose éreztem azt, hogy a saját céljaimért küzdenék. Mindig csináltam amit mondtak. Mert mit várnak el? Legyél jó tanuló, legyen diplomád, legyen egy jól fizető állásod, autó, ház, család, unoka, majd halj meg 90 évesen. De ebben hol vagyok én? Hol vannak az én álmaim, vágyaim? És mi van, ha én nem akarok egyetemre menni, vagy nem akarok gyereket, vagy nem akarom egy mókuskerékben leélni az életemet? 

Sokan mások még ennél is szűkebb korlátok között élik az életüket. Én legalább megválaszthattam, hogy melyik egyetemre akarok menni, mások életét már a szülei jó előre eltervezik. "Nagyapád is állatorvos volt, apád is állatorvos volt, Te is az leszel!" Sokszor a családi hagyományok, a társadalmi elvárások, és a vallási kötöttségek azok, amik irányítják a mi életünket, mi pedig csak fogjuk az evezőt és hajtjuk előre. De mintha nem is a saját életünket élnénk...

Vishen Lakhiani, A különleges elmék kódja című könyvében olvastam egyszer, hogy az emberek két világban élik az életüket. Az egyik a racionális világ, ami megkérdőjelezhetetlen, fizikai tényekre épül, miszerint a nap keleten kel, nyugaton nyugszik. A másik pedig a "kultúrközeg", ami viszont ennél sokkal szűkebb. Társadalmi elvárásokon, családi hagyományokon, vallási dogmákon, alapkultúrán, és olyan általános igazságokon alapszik, amik még soha, senki boldogságát nem szolgálták.

Jóllehet, kell valami iránytű, ami alapot biztosít az értékrendi fejlődésünk Krétai labirintusában, de a legtöbb esetben ezek ennél jóval többek. A legtöbb átalakul olyan Bullshit Rule-á (szabad fordításban kultúrkorláttá), amik megakadályoznak abban, hogy egy igazán boldog, szabad életet élj, elnyomják a vágyaid, a tehetséged, visszatartanak attól, hogy megtedd, amire mindig is vágytál. 

Élj szabadon! 

Törj ki a kultúrközegből! 

A boldogság abból ered, hogy megtanulsz szabadon élni! Felejtsd el azt, hogy mások mit várnak el tőled, vagy mit "muszáj" megtenned! Élj úgy ahogy Te szeretnél! Egyszer van rá lehetőséged, szóval csináld azt amit Te szeretnél, ne pedig amit mondanak, hogy kell! 

Hányszor fordult már elő korábbi, sikeresnek tartott emberekkel, hogy megtettek mindent azért, hogy túlteljesítsék az elvárásokat, hogy sok pénzt keressenek, de bármit is értek el, nem érezték magukat boldognak! Mindig a sikerekben, és a pénz hajszolásában látták a boldogság forrását. Nem karriert, hanem egy kártyavárat építettek, aminek összeomlásától való félelem aztán mély depresszióhoz, alkoholizmushoz, erőszakos cselekedethez vezettek. 

Legyenek saját céljaid! Legyenek belülről fakadó céljaid! Kezdd el szépen megismerni magad, és tűzz ki olyan célokat, amiknek már az odavezető útja is boldoggá tesz! Ne érdekeljen mások mit várnak el, hogy mit "kéne" tenned, tedd azt amit Te szeretnél!

Legyél elégedett magaddal! Nem baj az, ha szeretnél leadni egy kis felesleget, vagy szeretnél izmosabb, erősebb, szálkásabb lenni. Azzal sincs semmi probléma, ha valami egyéb területen akarod magad fejleszteni, SŐT! Mind az önértékelésednek, mind a boldogság érzetednek jót tesz, ha kezedbe veszed az irányítást, és teszel valamit magadért. Viszont ne azért akard ezeket, mert mások azt mondják! Ne azért akarj lefogyni, hogy tetsszél valakinek, mert akkor nem fog sikerülni, ami pedig még jobban odacsap az önértékelésednek. 

Sportolj azért mert élvezed! Alakítsd az tested azért, mert téged boldogsággal tölt el, hogy irányíthatod! Fejleszd magad bármiben azért, mert szereted csinálni, ne pedig azért, mert ezt elvárják tőled! De ha már megtaláltad ezt, akkor ne hallgass azokra a hangokra, miszerint Te nem vagy rá képes! Ne érdekeljen ki mit mond! Lehet, hogy ők nem lennének rá képesek, de Te jobb vagy ennél!

Bocsáss meg az ellenségeidnek! Ki mondja, hogy feltétlen bosszút kéne állnod azokon, akik valami rosszat tettek veled? Sugározz nekik is szeretet, és meglásd, ők is szeretni fognak! Nem kell természetesen elismerned őket, ha nincs igazuk, de hatalmasat fog lendíteni a boldogságodon, és önértékeléseden, ha megtanulsz megbocsátani! Nincs szabadabb érzés, mint az érzelmeid szabadsága!

Adj hálát azért ami van! Soha sem leszel igazán szabad, ha a boldogságodat valamihez kötöd. Ki mondta, hogy nem lehetsz boldog akár már most? Adj hálát mindenért amid van, és mindenért amit szeretnél, mert akkor olyan dolgok fognak körülvenni, amik a boldogságodat szolgálják! 

"Sírtam, mert nem volt cipő a lábamon, aztán megláttam egy embert, akinek nem volt lába" - Brian Tracy

A szabadság 5 alappillérje!  

Mindig, mielőtt ilyen potenciális kultúrkorlátot alapvető igazságként kezdenél el elfogadni, tedd fel magadnak a következő 5 kérdést! 

Az emberiségbe vetett bizalmamon alapszik? - Klasszikus példa, hogy "minden nő csak a pénzre hajt". Vagy "minden férfi csak a szexet akarja". Kipróbáltad már mindet? Vagy csak felszínes tapasztalatok alapján következtetsz erre? Ne általánosíts, és ne ítélkezz, de ugyanígy ne is bízz meg vakon senkiben! Minden eset egyedi, és mindig vannak kivételek!

Megsérti az egyenlő bánásmód elvét? - Minden ember szabadsága, egy másik ember szabadságáig terjed. Ne nyomj le másokat, ne fossz meg másokat a szabadságtól! Minden embernek megvan a joga szabadon dönteni, és ha ez ellenkezik a Te érdekeiddel, akkor engedd el! 

Kultúrából/vallásból származik? - Különböző családi, nemzeti hagyományok, vallási kötöttségek mind-mind korlátoznak. Nincs semmi baj azzal, ha jól érzed magad karácsonykor, vagy ha szeretnéd a családi üzletet folytatni, esetleg vasárnaponként templomba járni. De miért is tennéd ezt, ha nem akarod? 

Társadalmi elfogadottságon alapszik? - Itt meg lehet említeni a nemi identitástól kezdve, a vágyott szakmánkon át, a hobbinkat, az öltözködésünket, a stílusunkat, és a vágyainkat is, és mindent, amit szégyellsz nyilvánosan felvállalni! Miért ne dönthetnéd el, hogy an öltözködsz, kibe vagy szerelmes, vagy miért ne feküdhetnél le valakivel, pusztán élvezetből, ha az egyenlő bánásmód elvét meg nem sértve, ő is ezt akarja? Legyél nyitott, mond el a családodnak, a barátaidnak, hogy mit szeretsz. Mindig lesznek olyanok, akiknek lesz valami bajuk veled, de ez az ő bajuk. Hatalmasat fog lendíteni a boldogság érzeteden, ha végre szabadon felvállalhatod önmagad. 

Valaki más elmondásán alapszik? - Egyszer valaki azt mondta, hogy Magyarországon nem lehet sikeresnek, gazdagnak lenni becsületesen. Ezt a sok gyáva ember el is fogadta, hisz, így lekerült róluk a teljesítés terhe. Viszont téged ez, vagy az ehhez hasonló "általános igazságok" ne korlátozzanak abban, hogy valóra váltsd az álmaidat! Mindig amikor azt hiszed, hogy nem vagy rá képes, először nézz utána, hogy valaki már megvalósította-e már azt, azzal a problémával, ami neked van! Nézzünk is erre néhány példát!... 

A kultúrkorlátokon túl...


Vishen Lakhiani - Malajziai származású átlagember, aki programmozónak tanult, mert azt mondták neki. Volt lehetősége magával Bill Gates-el is együtt dolgozni, de nem érezte magáénak ezt az életet. Ma világhírű vállalkozó, író. 

Bill Gates - Ha már szóba került a világ korábbi leggazdagabb embere, Bill Gates, ki tudjátok találni ki volt az aki egy zseniális vállalkozás ötlet miatt ott hagyta az egyemet? Persze, hogy ő... Ki mondta, hogy a diploma tesz sikeressé? Az csak egy eszköz, de ha neked nem tesz hozzá az életedhez, miért is lenne rá szükséged?

Eintein, Newton, Thomas Edison, és még sok feltaláló - Tudod mi a közös bennük, amellett, hogy minden idők legnagyobb feltalálójaiként vannak számon tartva? Hogy mindannyian az autizmus egyik típusában szenvedtek... 

Lionel Messi - Ki ne ismerné a világ egyik legjobb futballistáját? Nagy tehetségnek tartották, de növekedési problémái miatt fiatalon nem jósoltak neki nagy jövőt. Persze őt ez nem igazán érdekelte. 

Cristiano Ronaldo - Olyan kevés cikk található, ahol ne lennének együtt említve az előző klasszissal. De most nem összehasonlítás következik... Ronaldo mély-szegénységből tört fel, és vált egyik legjobb támadójává a futballban. 

Walt Disney - Nem tartották se okosnak, se tehetségesnek, többször kirúgták a munkahelyéről, és becsődölt több vállalkozása, ma mégis neki köszönhetjük Micimackót és társait. Nem mellesleg, a cége a világ legnagyobb rajzfilm vállalata. 

Betegség, szegénység, családi hagyományok, testi adottságok, diploma hiánya, és tehetségtelenség, kudarcok... Mind-mind olyan tipikus kifogások, amik nyugalommal töltik el a kicsi szíved, mert azt hiszed, hogy saját hibádon kívül nem lehetsz képes nagy dolgokra. Ez pedig felment az alól, hogy tegyél valamit az életedért. Ezek az emberek viszont megmutatták, hogy nem létezik kifogás, és ezekkel együtt is válhat bárkiből legjobb a saját területén! És nem ők az egyetlenek! Neked mi a kifogásod?!

„Míg felnőssz, mindenki azt mondja, a világ olyan, amilyen, és az életedet ebben a világban kell élned. Ne nagyon menj neki a falaknak. Próbálj meg egy kellemes családi életet teremteni, szórakozz, és tegyél félre. De ez egy rendkívül limitált élet. Az élet ennél sokkal tágabb lehet, amint felfedezel egyetlen szimpla tényt. Azt, hogy minden, amit életnek nevezünk, olyan emberek által lett kitalálva, mint te, akik semmivel sem okosabbak nálad. És te képes vagy megváltoztatni ezt. Hatással lehetsz rá… Ha ezt egyszer megérted, sosem leszel már ugyanaz az ember. „ – Steve Jobs

Vedd észre kérlek, hogy szabadnak lenni nem azt jelenti, hogy tekintet nélkül arrébb rúgni másokat, és nem azt, hogy belesz***z a nagyvilágba! Szabadnak lenni azt jelenti, hogy Te döntöd el, hogy mit akarsz, Te döntöd el, ki akarsz lenni, és Te döntöd el, hogy mi tesz boldoggá! A döntés, a cselekedet, és az érzelmek szabadsága! Mindezt anélkül, hogy mások szabadságát sértenéd... 

Szóval vedd a kezedbe az irányítást, lépj túl a kultúrkorlátaidon, és élj Te is egy boldog, sikeres, és szabad életet, ÚGY AHOGY AZT TE SZERETNÉD! Emeld az életed a következő szintre! 




 Kerrit szerinted érdekelte, hogy "nem lehetséges?"

Gyakorlatok 

  • Gondold át, mik azok a célok, vágyak, amiket mindig is el akartál érni, vagy tenni akartál értük, de sosem merted? Milyen életet akarsz élni? Kivé akarsz válni? 
  • Írd le, hogy mik azok a korlátozó hiedelmek, azok a kultúrkorlátok amik visszatartanak abban, hogy elérd a céljaidat! Miért mondtál le róluk? 
  • Tűzz ki új, belülről fakadó célokat, amik nem túlmutatnak a korlátaidon! Ebben nyújt segítséget a célkitűzésekről, és a hiedelmekről szóló cikkem.
  • Szabadulj meg végleg a korlátaidtól, és érd el azokat! Nem tudod mik azok? Derítsd fel a korlátjaid!
  • Írd meg kommentben, hogy mik a Te kultúrkorlátaid! Sikerült már valaha túllendülni ezeken? 


Megjegyzések