Hogyan tűzz ki célokat? - A magas teljesítmény titka!


"Két dolog határozza meg azt, hogy Te mire vagy képes. Az egyik, hogy mit gondolsz arról, hogy Te mire vagy képes, a másik a hozzáfűződő állhatatosságod" - Tóth Gábor

Gyakran esünk abba a hibába, hogy egy rossz célkitűzés miatt nem vagyunk képesek arra a teljesítményre, amit elvárnánk magunktól. Tipikus hiba a célkitűzésben, hogy csak egyetlen célunk van. Vagy nem elég erős, nem elég motiváló a cél, vagy nincs meg az a titokzatos nagy "MIÉRT" ahhoz, hogy valóban belefektessük az eléréséhez szükséget munkát. Talán nem is akarjuk ezt igazán. Most ahhoz adok neked egy kis leírást, hogy hogyan kerüld el ezeket a tipikus hibákat, és növeld a hatékonyságod egy magasabb szintre! 

Van egy nagyon kedves barátnőm, hívjuk csak Emesének. Emese egy egyetemista, sportos, kivételesen intelligens lány, aki védődőnek készül Szegeden. Aki tanult egészségügyi karon, vagy ismer olyat, aki igen, pontosan tudja, hogy sok más szakokkal ellentétben ott nem csupa móka és kacagás az élet. Szigorlatok tömkelege, vizsgák minden nap. 

Egy ilyen szokásos nap elé nézett Emese is. Készülgetett az aznapi vizsgájára, viszont azt mondta nekem, hogy megelégszik a 78%-al is, csak legyen meg az a lényeg. Nem is értettem, miért csak ennyi. Rendben van, hogy nehéz szak, nehéz tárgy, de az élet nehézségei nem szabad, hogy indokként szolgáljanak a megelégedésnek. Nem voltam meglepve, amikor közölte, hogy nem sikerült elérnie a kijelölt célt, ami miatt csalódást érzett magában (bár maga a tárgy meglett). Nem egyedi esett, szinte nap mint nap találkozok ilyenekkel az élet minden területén.

Egyszer a munkahelyemen kitűztem magam elé egy ambiciózus, látszólag elérhetetlennek tűnő célt. Beszéltem erről egyik kolléganőmnek, aki csak pislogott, hogy "Micsodaaa?". Nem engedtem magam lebeszélni róla, elhatároztam, hogy márpedig mindent megteszek azért, hogy ezt elérjem. Nem az volt bennem, hogy ha nem sikerül teljesíteni mennyire csalódott leszek, hanem hogy mennyire csalódott leszek akkor, hogyha nem sikerül megtennem mindent ezért, ami a teljesítéséhez kell... Ez annyira kulcsfontosságú az életünknek, és a sikernek, hogy ajánlom az előző mondatot olvasd el még párszor! 

Még saját magam legnagyobb meglepetésére is sikerült elérnem, és aznap este egész végig ez járt a fejemben. Maga a közvetlen eredmény, amit ez a dolog szolgált bár abszolút jelentéktelen volt. Maga a felismerés is hatalmas lépést jelentett ahhoz, hogy a későbbi sikereimet is meg tudjam valósítani. Kérdezte a munkatársam, hogy miért vannak nekem mindig ilyen ambiciózus céljaim. Láttam a felismerést a szemében, amikor elmondtam neki, most elmagyarázom hát neked is...


Célkitűzés pszichológiája 

Ha kitűzöl magad elé egyetlen célszámot, akkor rendszerint mindig alá teljesítesz. Persze van ennek az ellenpéldája is, és ehhez nem úgy kell hozzáállni mint egy egy vastörvényhez. Alapvetően viszont, ha egy tízes skálán te el akarsz érni egy hatos erősségű célt, akkor ötös erősséget fogsz megtenni érte, és végül négyest fogsz elérni. Ha viszont, te nyolcat tűzül ki magadnak, akkor hetet fogsz beletenni, és végül így fogod teljesíteni azt a hatos célt, amit eleve el akartál volna érni. 

Tudom most lehet ez így nem teljesen tiszta, ezért mondok egy fentebb említett egyetemi példát. Ha neked az a célod, hogy fú legyen meg a kettes osztályzat, akkor nem fogsz annyit tanulni, annyi munkát beletenni, amivel már ötöst is lehetne szerezni. Hanem csak annyit ami a ketteshez elegendő ideális körülmények között. (tanár jófej, jó kérdések vannak, és te is elég kipihent vagy stb...) 

A körülmények viszont általában nem ideálisak, ezért vagy sikerül az a kettes, vagy nem, de rendszerint nem, vagy csak nagy nehézségek árán. Pedig ha tanultál volna annyit, amennyi egy ötöshöz is jó, akkor nem is kellene a ketteseden aggódnod...

Célintervallum

Korábban már volt szó arról, hogy miért kell SMART célokat kitűzni, és hogyan is tedd ezt meg, javaslom olvasd el azt a cikkemet is. Ha ilyen SMART céljaid vannak, akkor az eredményed, és a fejlődésed mérhető, és a céljaidat is konkrét tervszámokban lehet meghatározni. Viszont amikor ilyen tervszámokat meghatározol NE csak egyetlen számot határozz meg! (pl: 78% a cél)

Határozz meg egy célintervallumot! Legyen egy maximum és egy minimum célod, ami behatárolja azt, hogy milyen eredmények között dőlhetsz hátra elégedetten, gördítheted le a nagy követ a szívedről miszerint: "Na ezt is megcsináltam, ájj de király vagyok!" 

Célminimum

Mindenképpen kell, hogy legyen, egy olyan minimum érték, amit akkor is teljesíteni akarsz, hogyha nyakadba szakad az egész világ minden baja is! Ez az a szám, amit ha nem sikerül teljesíteni, akkor valamit nagyon elrontottál, és ideje kicsit magadba szállva újragondolni az egész koncepciót. Mit tehettél volna másképp? Mivel nem számoltál? Miért becsülted alá a feladat súlyosságát? Ez alapján mit fogsz másképp tenni legközelebb?  De ez már a legrosszabb eset. Határozd meg a célminimumodat, és utána felejtsd is el, ez csak a legrosszabb eset, amit még megengedhetsz magadnak!

Célmaximum

A célmaximum az amiért egész végig küzdeni fogsz! Egy olyan eredmény, egy olyan szám, egy olyan siker, amit álmodban sem mernél gondolni, hogy te erre egyáltalán képes vagy. Gondold át, mi ez a célmaximum? Mivel lehetne ezt elérhetővé tenné? Mit tudsz tenni azért, hogy közelebb kerülj hozzá? Mit fogsz érte tenni még MA?

Ahhoz viszont, hogy bele tudd tenni azt a munkát, ami a célmaximum eléréséhez kell, fontos, hogy akard is elérni! Ehhez elengedhetetlen, hogy olyan célokat tűzz ki magad elé, amik belülről fakadnak, és valóban a Te boldogságod szolgálják, nem pedig csak azt mondták, hogy ezt kell tenned! Erős vágyat kell érezned a teljesítésére! Olyan vágyat, ami akkor is átlendít a nehézségeken, amikor már tested lelked nem kívánja a munkát. 

Az emberek az estek 90%-a alábecsüli önmagát és a teljesítőképességüket! Aztán amikor belevágunk, akkor rájövünk, hogy nem is volt ez olyan nehéz... Ahogy David Goggins is mondta: 

"Amikor azt hiszed már nem bírod tovább, valójában az erőd 60%-a még hátra van. Meg kell tanulnod átlendülni a holtpontokon!"


Ez a célmaximum kell, hogy lebegjen a szemed előtt! Ez lesz a te igazi célod, és nem csak ennek a megközelítése, vagy elérése, hanem a túlteljesítése is! Nem kell attól félned, hogy csalódni fogsz, amikor "csak a célintervallumba estél bele", már akkor is sikerként könyvelheted el a dolgot! Gondold át, mi volt az amit jól csináltál, és mi volt az amit rosszul? Legközelebb mit fogsz másképp csinálni? 


Amikor pedig olyan sikert értél el, amit álmodban sem gondolnál, és sikeresen túlteljesítetted a célmaximumod, akkor sem úszod meg az utólagos értékelést! Gondold át mit csináltál ennyire jól? Mi az, amit legközelebb is ugyanígy kell csinálnod? Mi az amit azért csinálhattál volna másképp is? 

Ha van egy célod, akkor akarj a legjobb lenni! Nem az számít, hogy első vagy-e vagy sem, hanem az, hogy csak így fogod tudni beletenni azt a munkát, ami a fejlődésedhez kell... - Tóth Gábor

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy erősen alul becsülted önmagad, úgyhogy nincs megállás, nincs kegyelem, legközelebb törj nagyobbra, tűzz ki még erősebb, még ambiciózusabb célokat, és emeld a hatékonyságod egy következő szintre! Ezt hivják úgy, hogy FEJLŐDÉS...

Megjegyzések