Hogyan találd meg az életed értelmét? - A Nagy "MIÉRT"


Érezted már valaha azt, hogy nincs értelme az életednek? Hogy nem tudod hová tartasz, és nem tudod miért vagy ott, ahol? Minden nap ugyanolyan, de nem haladsz előre? Az életed egy mókuskerék, amit muszáj hajtanod, hogy legyen mit enni? Hajszolod a kacatokat, egész életedben hajtasz, hogy néha el tudj utazni kicsit, de nem tesz boldoggá? Ne aggódj nem veled van a baj...

Az emberek kétharmada nem képes igazán boldog lenni. A boldogságot az anyagi javak hajkurászásában keresik. Mindent megtesznek azért, hogy több legyen. Nagy ház, menő autó, sok pénz, de mégis a legtöbben kiégett, depressziósak, és semmi szabad idejük nincs. A sok munka mellett, amit azért csinálnak, hogy legyen több pénzük utazni, hogy nagyobb házban, jobb élet színvonalon élhessenek, nem marad idejük kiélvezniük azt.  Felemészt a munka, és az aggodalom...

Tudom miről beszélek, mert én is ugyanilyen voltam. Kiváló sportoló, kitűnő tanuló a középiskolában, és az egyetem egyaránt. De sose voltak igazi céljaim. Nem tudtam mit akarok az élettől, és ez nagyon rossz érzéssel töltött el. Próbáltam erről elterelni a figyelmemet, de amikor éppen nem tudtam lefoglalni magam a tanulással, bulizással, sporttal, akkor egy kellemetlen feszültség volt bennem, amit a jövőmön való aggódás okozott. Akkor még nem tudtam ennek a miértjét.

Aztán rájöttem: Nem szerettem sose, amit éppen tanultam, nem szerettem amit csináltam, nem szerettem ahogy élek. És nem szerettem igazán magamat se, mert mindig megfutamodtam a kihívásoktól, és elnyomtam magamban a felelősséget. Inkább lemondtam a céljaimról, félve, hogy kudarcot vallok. Egyszerűen nem éreztem azt, hogy lenne valami az életemben, amiért érdemes élni. Nem voltak céljaim, egyedül csak azt tudtam, hogy szeretnék sikeres lenni, meg sok pénzt akarok...

Ezért hát el kezdtem gondolkodni. El kezdtem fejleszteni az elmémet, hogy rátaláljak a helyes útra, és mindeközben lehetőségem nyílt sokkal jobban megismerni magamat. Rájöttem mi az ami boldoggá tesz, és amit szeretek csinálni, akkor is, ha semmi pénzt nem fizetnek érte. Megtaláltam a NAGY MIÉRTEMET az életben, és végre először ez alapján kezdtem el nagyra törő, komoly célokat kitűzni! Elkezdtem végre szenvedéllyel élni az életemet! Azt hiszem mondanom sem kell, ez mennyit lendített az önértékelésemen...

Abban szeretnék most segíteni neked, hogy Te is meg tudd találni azt, ami igazán boldoggá tesz, és végre igazán nagy sikereket érhess el!

Hogyan találd meg a nagy "miértedet"?


Ahhoz, hogy megfelelő válaszokat kapj, először meg kell tanulnod feltenni a megfelelő kérdéseket. A 3 fő kérdés: 
  • Mit? - Ez a jövő
  • Hogyan? - Ez a jelen
  • Miért? - Ez pedig a múlt. A három közül ez a legfontosabb, mégis ezt hanyagolják el a legtöbben, és csak azon agyalnak, hogy MIT akarnak elérni és azt HOGYAN. Pedig ahhoz, hogy ezt meg tudd határozni, a MIÉRTEDET kell kideríteni.
A miérted meghatározásának  kulcsa, a megfelelő önismeret! Biztos azt hiszed, hogy Te vagy az aki a legjobban ismer Téged, de valószínűleg hatalmasat tévedsz! Az ember ösztönlény. Amit fiatalon megtanul, ami akkor kialakul, az alapján cselekszik egész életében, amit tudatossággal ugyan felül lehet írni, de ide csak nagyon kevesen jutnak el. Tudat alatt hozol meg döntéseket, úgy, hogy észre sem veszed. Ezért kell egy magasabb szintre emelni a tudatosságod! Elemezd ki az életed!

Elképesztően mélyre kell ásni, ami során kegyetlenül, brutálisan őszintének kell lenned magaddal! Nem baj, ha rossz érzések kapnak, el, esetleg feszengsz, vagy nem akarod folytatni. Itt kell igazán kitartónak lenned, ez a komfort zónád határa! Ezért is kicsi az esélye, hogy egyedül sikerrel jársz, azt javaslom válassz egy segítőt, aki kevésbé ismer téged! Az ő feladata lesz, hogy hallgasson, és kérdezzen. Nem ítélkezik, nem reagál, nem befolyásol, nem válaszol, csak hallgat, kérdez, és jegyzetel. 

Az lesz a dolga, hogy a lentebb felsorolt kérdéseket feltegye neked, és írja le a válaszodat. Te pedig gondold át, ne kapkodj, ne siettesd magad! Ha nincs rá idő, akkor csináljátok meg több lépcsőben! Beszélgessetek, nyugodtan tegyen fel, vagy tegyél fel magadnak segítő kérdéseket!

Figyelem!! Ez nem könnyű, és végképp nem gyors művelet lesz! Megfelelően kivizsgálni az életed minden pontját, az akkori érzéseidet, a döntéseidet, azokat a tényezőket, amik befolyással voltak rád, a korábbi, és mostani vágyaidat nem 5 percbe tellik! Szánj rá egy egész napot akár! Lehet  perc alatt rájössz az igazságra, de az is lehet, hogy csak napok, hetek, hónapok múlva fog hirtelen beléd csapni a felismerés. Foglalkozz a témával, legyél kitartó, és türelmes!

Vágjunk bele!

Vizsgáld meg a jelened! 

Mit csinálsz most? Mivel foglalkozol, mit tanulsz? Milyen céljaid vannak ezekkel, és mit akarsz elérni az életben? Hogyan akarod őket elérni? Ide elírhatod a jelenlegi munkahelyedet, vagy a tanulmányaidat, azt, hogy mit akarsz ezekben elérni a jövőben, mit vársz el magadtól.

Miért csinálod azt amit? Ez a legfontosabb! Meg kell találnod az okát, hogy miért csinálod! Egész életedben erre vágytál, vagy csak kellett valami amiből futja kenyérre? Azért vagy egyetemen, mert a tanáraid, vagy szüleid azt mondták, hogy kell a diploma, vagy neked ez álmaid szakmája? 

Tedd fel magadnak folyamatosan ezt a kérdést, hogy "MIÉRT?". Ne állj meg egy válasznál! Legtöbb eseteben, csak a sokadik kérdésre adott válasz lesz a valódi oka! Tedd fel magadnak újra, hogy miért? Folytasd addig, amíg nem tudsz már rá racionális okot mondani, hanem már csak érzésekkel tudsz rá válaszolni! A jó válasz pedig az, hogy "mert engem ez tesz boldoggá".  Ha nem tudsz jobb okot a munkád mellett annál, minthogy fussa ételre, ha nem tudsz jobb okot az egyetem mellett, minthogy "kell a diploma", akkor rossz úton jársz! 

Sokan csak ilyenkor jönnek rá arra, hogy hiába a sok pénz, a jó élet, az életük 80%-át azzal töltötték, amit nem szeretnek. Nem tudják megmondani, hogy miért csinálják azt amit, csak az a fontos, hogy mit, és hogyan.

Téged mi tesz boldoggá? Miért tesz boldoggá? Mivel szereted tölteni az idődet? Mit szeretsz csinálni? Miért szereted azt csinálni? Milyen érzéseid vannak közben? Mit szeretsz benne? Milyen lenne az életed, hogyha a hobbidból tudnál megélni? 

Mi az amit szeretsz a munkádban, amiért szívesen jársz be, amit jó csinálni? Mi az amit nem szeretsz? 

Ahhoz, hogy boldogan, és szenvedéllyel tudd élni az életed, meg kell találnod a nagy miértedet, ami pedig az érzéseidben, leginkább a múltbeli érzéseidben rejlik! Ahhoz, hogy megismerd magad, meg kell ismerned a múltadat!

Vizsgáld meg a múltad!

Derítsd ki hogyan váltál azzá, aki most vagy! Emlékezz vissza, milyen céljaid voltak régen? Mi volt a nagy álmod kisgyerekként? Mi akartál lenni, amikor felnősz? Mi szerettél volna lenni középiskolában? Egyetemen? Később? Hogyan alakultak a céljaid az idők során? Mit akartál régen elérni? 

Fontos megismerned a régi, őszinte, szívből fakadó vágyaidat, ahhoz, hogy megtudd ki is vagy valójában! 

Miért akartad ezeket elérni? Mi volt a mögöttes tartalom? Mi volt a célod ezekkel, mit vártál tőlük? Mi volt a nagy miértje a céljaidnak? 

Régen mi tett boldoggá? Mivel szeretted tölteni a szabadidődet? Mi volt a hobbid? Milyen cselekvés tett boldoggá? Miért tett boldoggá, milyen érzéseid voltak közben? Voltak ezzel komolyabb céljaid? 

Miért adtad fel a régi céljaidat? Mi volt az ok, ami miatt meghátráltál? Mi tántorított el? Mitől féltél? Milyen kudarc ért? Sokszor a szüleink, ismerőseink, vagy saját magunk beszéljük le magunkat azokról, amikre igazán vágyunk. Félünk a nehézségektől, félünk a kudarctól, félünk attól, hogy túl sokra vágyunk, ezért megtagadunk magunktól mindent! Máskor pedig egy negatív esemény, sikertelenségek miatt döntünk így. Neked mi volt az okod? 

Mi, vagy ki volt rád korábban nagy hatással, ami megváltoztatott benned valamit? Milyen esemény, milyen szereplő? Mit mondott, mit tett, mi történt? Hogyan hatott ez terád? Mi változott meg akkor? Hogyan érzel ha visszagondolsz erre? Lehet ez egy negatív esemény, egy kudarc, egy megaláztatás. Vagy lehet egy pozitív esemény is, egy tanulság, egy videó, egy új ismerős, egy történet, egy siker bármi. 

Volt már, amikor azt érezted, hogy "na ezt ingyen is megcsinálhattam volna?" Mi volt ez a tanulópénz? Mit tanultál belőle? Biztos mindent úgy csináltál ahogy mondták? Mit csinálhattál volna másképp? 

Most gondolj kérlek a legrosszabb napodra az életben! Mi történt akkor? Mit éreztél közben? Mi az, amit soha se szeretnél még egyszer átélni? Hogyan hatott ez rád? Mi változott meg akkor? Mit tanultál belőle? Mit gondolsz, ha nem történik meg ez, akkor ma milyen ember lennél? Mit csinálnál, mivel foglalkoznál, milyen lenne az életed? 

Most pedig gondolj a legszebb napra az életedben! Ami a legjobban sikerült! Amit legszívesebben újra, és újra átélnél! Mi történt aznap? Milyen érzéseid voltak közben? Mit csináltál? Mi tett boldoggá? Mi az, amit igazán élveztél benne? Miért élvezted? Mi az, amit mindennap szívesen csinálnál belőle? Miért pont az? 

Mik azok a dolgok, amikről lemondtál korábban? Amiket feladtál? Mi történt volna, ha nem teszed ezt meg? Mit tettél volna, hogyha tudod, hogy nem bukhatsz el? Ez alapján mit tennél most, hogyha tudod, hogy nem bukhatsz el? Milyen lenne az életed? Mit csinálnál, mivel foglalkoznál? 

Mi az ami mindig is könnyen ment? Amiben jobb vagy mint mások! Mit érzel, miközben ezzel foglalkozol? Szeretted azt csinálni? Miben voltak sikereid? Mások miben kérik ki a te segítségedet, véleményedet tanácsodat? Milyen értéket tudsz adni másoknak?

Mikor voltál utoljára flowban? A flow azt jelenti, hogy valamibe annyira belemerülsz, hogy észre sem veszed, mi történik körülötted. Mit csináltál ekkor? Mit éreztél közben? Milyen lenne az életed, ha ezzel foglalkoznál minden nap? Mi, az amit szenvedélyesen csinálsz? Mit érzel akkor, amikor szenvedélyesen csinálsz valamit?  Hogyan tudnád elérni, hogy a jövőben ebből tudj megélni? Milyen tudásra, képességre lenne rá szükséged? Hol tudod azt megszerezni?

Mi az ami hiányzik a múltadból? Mit csinálnál most is szívesen? Mit csinálnál másképpen? Mit csinálnál helyette? Mi az, amit bánsz, hogy nem tetted meg? Mit tennél, ha lenne rá lehetőséged újra? Hogyan tudsz rá lehetőséget teremteni, mit kell csinálnod? Mit éreztél volna akkor, ha megtetted volna, mit szerettél volna benne? Mit kell tenned azért, hogy most is azt érezd? 

Mit tanácsolnál a mostani éneddel, tapasztalatoddal a múltbeli énednek? Mit csináljon másképp, miben legyen határozottabb, biztosabb? Tedd félre azt a nézetet, hogy "én nem bántam meg semmit". Nem is kell, de mit csinálnál jobban okosabban, mint akkor? Miről nem mondanál le? 

Vizsgáld meg a jövődet! 

Most, hogy kielemezted alaposan a múltadat, és a jelent, és elkészültek a jegyzetek a válaszokból, elemezzétek azt ki a segítőddel közösen! Koncentráljatok a visszatérő elemekre! Milyen érzések szerepelnek gyakran? Milyen cselekvéshez kötődnek? Gondoljátok át, hogy mik voltak azok a dolgok, szituációk, amikben a legrosszabbul, és a legjobban, legboldogabban érezted magad, a megadott válaszok alapján! Ezek a kis jegyzetek alapján végül, válaszoljatok meg néhány kérdést, és kezdődhet a tervezés!

Mi az, amit mai fejjel másképp csinálnál mint akkor? Hogyan tudnád ezt a tapasztalatot beépíteni az életedbe? Mik azok a dolgok amik még ma is lázba hoznak, és ha újra kezdhetnéd, akkor csak azzal foglalkoznál? Mikor éreznéd magad hasznosnak? 

Ezek alapján mi az, amivel legszívesebben foglalkoznál? Mi az amit igazán el akarsz érni? Mi az a dolog, amit ha csinálsz, akkor a régi pozitív érzéseid törnek elő? Vagy másképpen... Mi az a dolog, amit csinálnod kell, hogy ezek az érzések előtörjenek? 

Ezek alapján próbáljátok megfogalmazni, kideríteni azt, hogy mi a Te NAGY "MIÉRTED"! Mit szeretnél igazán csinálni? Mi tenne boldoggá már most? 

Én például rájöttem, hogy mindig is örömmel töltött el az, ha segíthetek az embereknek, ha kikérik a tanácsomat, és valamiben szakértőként tekintenek rám. Ha felnéznek rám, azért, mert értéket adok nekik, és szeretnek. 

Ezt követően ülj le, és kezd el megtervezni, hogy hogyan fogsz élni a jövőben? Hogyan tudsz azzal foglalkozni, ami lázba hoz? Sokan rájöttek például, hogy ők a sportban találják meg önmagukat. Simán lehetsz ilyenkor mondjuk személyi edző, vagy coach. Vannak akik kereskedőként, bankárként akarnak élni. Te hozzád milyen szakma illik? Ne aggódj, ha nagyon messze állsz tőle, most is elkezdheted kitanulni azt! 

Ez alapján miben kell megváltoznod? Mit kell másképp csinálnod? Hogyan tudsz olyan életet élni, amiről mindig is álmodtál? Milyen tudásra, milyen információra van szükséged? Hogyan fogod azt elérni? Mi az az első picike lépés a dologban amit más MOST megteszel azért, hogy idővel elérd ezt?  

Most pedig tűzz ki nagy célokat! Nagy célokat a miérteddel kapcsolatban! Kezdd el feltenni magadnak a "hogyan", és "mit" kérdéseket a "miértedből kiindulva", és legyél kitartó! Nehéz volt megtalálni a célodat? Megvalósítani sokkal nehezebb lesz! Ebben segít neked kicsit, egy korábbi, kifejezetten a célkitűzésekről szóló cikkem. 
"Megtalálni a nagy miérted annyit tesz, mint megtalálni az iránytűt az óceán közepén" 


Gyakorlatok: 

  • Keress valakit, akiben megbízol! Olyat, aki nem szól közbe, nem akarja megmondani helyetted a válaszokat, nem befolyásol, nem tudsz tőle visszaigazolást kérni! Valaki aki ismer, de nem túl közelről. 
  • Menjetek végig a kérdéseken, de ne kapkodjatok! Szánjatok rá nyugodtan egy egész napot, vagy több napot. Készülj fel előre, legyen étel, ital, zárkózzatok be egy csendes helyre, ne menjen a zene a tv, csak Te és a gondolataid, és a külső megfigyelő legyen a helyszínen. Már előző nap nyugodtan átfáuthatsz a kérdéseken, hogy beinduljon a gondolatmeneted, és a tudatalattidban pörögjenek az emlékek.  Kereshetsz a múltad kivizsgálásához tárgyakat, képeket, amik segítenek emlékezni, átérezni, az akkori érzéseidet. 
  • Ha végeztetek, akkor csináljátok meg a tervezést, ezt már mehet egyedül is. 
  • Ne aggódj, ha nem megy vagy nehezen megy. Nekem is sok időbe tellett megtalálni azt, amit valóban szeretek. Van amikor az összkép, az összefüggés, az nem teljesen egyértelmű, és egy váratlan pillanatban ugrik majd be. Ettől függetlenül, az emlékek érzések felidézésével megmaradnak ezek a tudatalattidban, ami később segít a felismerésben! Legyél türelmes!
  • Ha megvan amit kerestél akkor pedig ne ugorj fejest! Szépen kis lépésekben lassan haladj! Hagyd, hogy érjenek először apró sikerek, amiktől megjön a bátorságod! Nem kell azonnal felmondani a munkahelyeden, kezdj bele abba amit szeretsz, teszteld, hogy tényleg ezt kerested-e. 
  • Oszd meg kommentben a Te nagy miértedet! Illetve azt is, hogy mit szeretnél, miről szóljon a következő cikk? 


Megjegyzések