Hogyan BOCSÁSSUNK meg? - Kulcs a boldogság kapujához!


Legtöbbünket csak egy teljesen egyszerű, de annál kevesebb figyelmet kapó dolog tart vissza a boldogságtól. Ez pedig nem más, minthogy képtelenek vagyunk megbocsátani, és elengedni a jelentéktelen dolgokat. Ehelyett feleslegesen tápláljuk a lelkünket dühvel, stresszel, idegeskedéssel, és gyűlölettel megfojtva ezzel érzelmi önállóságunkat. Olyan mértékben képes lelépíteni az embert az állandó gyűlölet, hogy bizonyítottan számos testi, és lelki betegség okozója, a különböző szívbetegségektől kezdve, a depresszión át, a kimerültségig. 

Régen elképesztően bosszúálló típus voltam. Amint valaki megsértett, vagy ártott az egómnak, addig nem nyugodtam míg legalább szavakban kifejezve vissza nem tudtam neki vágni. Mindig azt hittem, hogy ha majd "jól megmutatom neki", akkor az enyhíteni fogja azt bennem rejlő gyűlölet parázsló lángját, és kellemes, puha elégedettséggel fog eltölteni. 

Viszont, miután visszavágtam, megaláztam, ütöttem, leszidtam valakit, valahogy sosem akart kialudni a szikra. Bennem volt, mintha mi sem történt volna, és nem vigasztalt a győzelem tudata. Gyakran újabb válasz csapások közepette igyekeztem abszurd módon nyugtatni magam, és igazolni a saját igazamat.  

Történt nem rég, hogy apukámmal rendkívül összevesztünk egy olyan marhaságon, aminek a jelentősége akkora volt, hogy egy bolha súlyával sem ért volna fel. "Szerencsére" az előbb említett tulajdonságomat éppen apumtól örököltem, szóval ezzel mit sem törődve, komoly veszekedések közepette csuktam rá az ajtót. Akkor azonban elgondolkoztam...

Úgy döntöttem még aznap este, hogy nem leszek többet ilyen. Felhívtam, egyszerűen csak megbeszéltük a dolgokat, megígértem, hogy legközelebb nem fordul ilyen elő. Azzal a mérhetetlen felszabadult érzéssel feküdtem az ágyba,  mintha a madárként suhanva a fellegek között hirtelen minden problémám a nyárba veszett volna. Nem törődve azzal, hogy egyébként ő miatta robbant ki a veszekedés

Rájöttem arra, amit már annyiszor hallani mindenfelé, de valamiért senki sem tulajdonít neki megfelelő jelentőséget, miszerint a a boldogság kapuja, és a az érzelmi szabadsághoz vezető kapu kulcsa nem más mint a: MEGBOCSÁTÁS

Miért bocsáss meg

Mélyebben beleásva magad a témába rájöhetsz, hogy a megbocsátásnak számos olyan előnye előnye van, amik együtt egy egészen más szintre helyezik az életminőségedet.

Növeli az önértékelésedet!

Azáltal, hogy képes leszel megbocsátani még a legnagyobb ellenségeidnek is, és elismerni az apróságok jelentéktelenségét, egy igazi konfliktus kezelővé válhatsz. Ennek köszönhetően egy olyan dolog birtokába kerülsz, ami az emberek csupán 5%-nak van, az érzelmeid szabadsága.

Végre nem mások tetteihez, elmondásaihoz, véleményéhez kötöd a saját boldogságodat, és érzelmi világodat, hanem képes leszel azt irányítani. Képes leszel nyugodt maradni a feszült helyzetekben, képes leszel objektívan tekinteni a dolgokra, ami miatt eredményesebben tudsz kapcsolatokat építeni.

Ennek köszönhetően pedig mások szemében is nagyobbra nősz! Azt fogják kérdezgetni tőled, hogyan tudsz ennyire higgadt maradni, és ilyen könnyen megbocsátani másoknak? Ha ezek nem emelik nagyra az önértékelésedet, akkor semmi! 

Növeli a boldogságod!

Már önmagában az is, hogy magasabb az önértékelésed, boldogabbá tesz. Viszont amikor ezt a kialakult boldogságérzetet nem homályosítja el a felesleges düh, a felesleges indulatok, és idegeskedés, és az agyalás azon, hogy vajon hogyan vágj vissza, egy új dimenzióit világítja meg a kiegyensúlyozottságnak.

Nem is beszélve arról, hogy amikor elkapnak az érzelmek is jóval hamarabb leszel képes túllépni rajtuk, visszatérve a verőfényes jó hangulatodhoz!

Jobbá teszi a kapcsolataidat! 

Azzal, hogy megtanulsz megbocsátani, és megtanulsz helyesen bocsánatot kérni, könnyedén megszűrheted, hogy kik azok akikre megéri számítani, és akikre nem! Aki hajlandó megbocsátani, és a megbocsátásod után megérdemli a bele vetett hitet, az valóban értékel téged!

Nem is beszélve arról, hogy ahelyett, hogy a bosszún agyalnál, megtanulod helyre hozni a konfliktusokat, és a lehető legtöbbet kihozni egy olyan szövetségből, amire a későbbiekben és égető szükséged is lehet akár, vagy éppen fordítva...

Észrevehetően javulni fog a kommunikációd másokkal, hisz a saját igazad vérre menő igazolása helyett, képes leszel megérteni másokat, megérteni az indítékukat, és olyan kompromisszumokra jutni, ami mindkettőtök előnyét szolgálja. 

Hogyan bocsáss meg? 

Talán most furán fog hangzani, de az emberek 95%-a nem tud helyesen bocsánatot kérni. Úgy, hogy azzal valóban ne trianoni módon rendezze a konfliktusokat, hanem valóban megoldásokhoz jussanak.

Tudatosítsd magadban a problémát! 

Mi történt? - Sokszor anélkül vagyunk képesek mérgelődni, hogy egyáltalán konkretizálnánk azt, hogy mi történt. Értékelés, és pontos vizsgálat nélkül választunk egy bűnbakot, akin leverhetjük a port.

Ki tette? - Minek mérgelődni, ha azt sem tudod, hogy kire? Vagy egyáltalán bűnös-e valaki? Van értelme konkrét személyre haragudni? Ha nincs személy, akkor haragudni is felesleges, csak idő és energia pazarlás. Nagy jelentősége van a konfliktus kezelésben annak, hogy tudod, mi történt, és ki tette. 

Hogyan hat ez rám? - Sokszor itt elbukik a dolog, hisz az esek 70%-ban olyan dolgokon húzzuk fel magunkat, amik egyáltalán nem is érintenek minket. Közösségi médiában keringő hírek, politikai viták, mások cselekvései, véleményei...

Készíts egy tervet, majd hajtsd is végre! 

Így van! Alaposan fel kell készülnöd mind lelkileg, mind érzelmileg arra, hogy most egy komoly beszélgetést kell megejtened az adott illetővel, aki valóban elkövetett valamit, és az valóban negatív hatást gyakorolt a te életedre. 

Ígérd meg magadnak, hogy objektíven, higgadtan, nyugodt hangnemben, és kedvesen fogod kezelni a szituációt. Még akkor is, ha a másik fél, nem képes felnőtt lenni,  vagy ő agresszívan reagál!

Beszélgess el az illetővel! Kérdezd ki, hogy miért tette amit tett, értsd meg az ő helyzetét! Ezután kérd meg, hogy értse meg ő is a te helyzeted, és meséld el neki, hogy hogyan hatott ez te rád! Mutass empátiát, és akkor te is azt fogsz kapni! Sokszor ilyenkor derül ki, hogy igazából mi vagyunk kiváltói a dolognak, holott nem is tudnánk, vagy nincs is szó semmilyen problémáról! 

Főleg fiatal korban, de idősebbeknél is probléma a bullying. Szivatjuk, savazzuk a másikat, minden ok nélkül. Egy érett kommunikációban rá lehet világítani a másik felet arra, hogy semmi értelme amit csinál.

Ezt követően kérd meg, hogy legközelebb, hasonló helyzetbe ne viselkedjen így. Vagy akár mond el neki, hogy mit tegyen hasonló szituációban, és tegyél ígéretet arra, hogy te is így fogsz tenni! Lehet úgy érzed elárultak téged, holott a másik félnek ilyen eszébe sem jutott. Néha úgy okozunk másnak kárt, hogy nem is vagyunk vele tisztában, és ahelyett, hogy megbeszélnénk ezeket, csak lenyomjuk a torkunkon, majd bennünk felduzzadva egyszerre tör ki belőlünk minden. 

De ugyanez igaz, akkor is amikor direkt okoztak neked sérelmet. Vagy haragtól, bosszú vágytól vezérelve. Ne a bosszún kezdj el gondolkozni, ne hasonló stílusban vágj vissza! Várd míg kialszik magától a tűz, majd oltsd el végleg a felnőtt, érett kommunikáció hűsítő vizével. 

Ezután már nincs más hátra, minthogy folytassátok a kapcsolatotokat, mintha mi sem történt volna a konfliktus előtt. Normális, ha még benned vannak a negatív érzelmek, de ha elkezdesz úgy viselkedni, mintha semmi sem történt volna, akkor az érzelmeid is ehhez fognak igazodni. 

Hogyan kérj bocsánatot?

Sokak számára talán ez még megerőltetőbb, mint megbocsátani. Itt bizony keményen félre kell tolnod az egódat, objektíven megvizsgálni a helyzetet és elismerni a te felelősségedet, még ha konkrétan hibásnak nem is jelölöd meg magad! 

Mindenek előtt ne csak egyszerűen bocsánatot kérj! Tele vannak a mindennapjaink elnézést kéréssel: meglöknek a buszon, leöntenek vízzel, neked mennek az utcán, állandóan csak azt halljuk, hogy "bocsi". Ezzel nincs is baj. Viszont még is megtörténnek utána megint, még ha más emberektől is, de ez a szó már már teljesen hitelességét vesztette! 

Ilyen apró-cseplő eseteket nem is kell szerintem túlragozni, nem kell minden szituációban szerződés szerű bocsánatkérésekbe elegyedned. Viszont amikor komoly a probléma, komoly a vita, komoly következményekkel, akkor egy bocsi még soha sem mentett meg mondjuk egy félresiklott párkapcsolatot. 

Használd ezt a szót nyugodtan, hisz jelképes értéke még mindig van, de ugyanakkor tegyél egy ígéretet arra, hogy legközelebb, hasonló szituációban nem úgy fogsz tenni, ahogy korábban. Én is megígértem apámnak, hogy többet soha nem fogok vele úgy kiabálni, ahogy akkor tettem, és minden erőmmel tartom is magamat ehhez, bármi is történjen! 

Persze ezek még mindig csak szavak! Éppen ezért legyél számon kérhető, legyen tétje, kérd meg, hogy figyeljen arra, hogy betartod-e a szavadat, és ha nem akkor figyelmeztessen rá! Ez az egyetlen lehetséges módja a korábban elveszített bizalom visszanyerésének. Innentől kezdve nincs más dolgod, mint megbecsülni a visszakapott bizalmat, és tartani a szavadat foggal körömmel, tudatosan, minden körülmények között!



Ne feledd tehát, hogy a téged körülvevő 5 ember átlaga vagy! Olyan emberekkel vedd magad körül, akik pozitív hatással vannak rád, és segítenek a céljaid elérésében! Az ilyen partnereket viszont becsüld is meg, és ne félj tőlük helyesen bocsánatot kérni, és engedd, hogy hibázzanak, és hogy kijavítsák a hibáikat! Vigyázz hát rájuk! 

Előfordulhat viszont, hogy legnagyobb igyekezeted ellenére sem sikerül rendezni a konfliktust. A másik olyan mértékben a saját javát nézi csak, olyan dolgokat kér tőled, amivel javíthatod a hibádat, hogy számodra már aránytalanul kényelmetlen. Törekedjünk az egyensúlyra! Vagy már annyiszor eljátszottad a bizalmát, hogy nem érdemelsz újabbakat.

Előbbi esetben szépen lassan kezd el elengedni azt az embert, mert csak lehúz, kihasznál, és mérgező hatása lesz a te személyiségedre, és hangulatodra is! 

Utóbbi esetben viszont legyél türelmes, és akkor is kezd el bizonyítani a cselekedeteiddel, hogy komolyan gondolod, és fontos számára az ő bocsánata, ha ő nem is adott újabb esélyt! Ne legyél erőszakos, hagyd, hogy idővel újra eljusson arra a szintre, mikor képes lesz megbízni benned! Viszont légy óvatos! Az ilyen bizalmat nem fából, hanem a leglágyabb porcelánból faragták, és elég egy apróbb hiba, és végleg hazavágtál minden próbálkozást, és erőfeszítést! 



Jegyezd meg: Soha sem lehet valaki érzelmeiben szabad, ha mások viselkedéséhez, véleményéhez köti azokat! Engedd el a felesleges stresszt okozó idegeskedést, mérgelődést, és emeld az érzelmi intelligenciád egy következő szintre! 

Gyakorlatok

  • Gondolkozz el azon, hogy kire, mire vagy mérges! Alkalmazd a fentebb felsorolt gyakorlatokat, és rendezd el a konfliktusaidat!
  • Gondold át, hogy kitől kéne bocsánatot kérned! Legyél őszinte vele, és magaddal szemben, és a fentiek szerint tedd ezt meg
  • Írd meg a saját történeted komment formájában, vagy jelezd felém, hogy legközelebb milyen témában szeretnél cikket!

Megjegyzések