Hogyan NE agyalj? - Így oldd meg a problémáid!


Nem hiszem el, hogy ezt történt... Már megint... Hányszor fog még megtörténni?... Mikor fog végre valami úgy sikerülni ahogy én azt elterveztem?... Talán bennem van a hiba?... Talán nem is érdemlem meg?... Mit rontok el?... Mi van ha mégsem tetszek neki? - Téged vittek már előre az ilyen, és ehhez hasonló kérdések?

Gyakran fordulnak hozzám olyanok, akik elmesélik a saját kis történeteiket, hogy éppen mi a gondjuk, bajuk. Feltesznek nekem kérdéseket, amiknek a megválaszolásával azt remélik, hogy majd jobb lesz az életük. Végre minden megoldódik, és újra megy minden a régiben.

Legutóbb egy nagyon kedves hölgy ismerősöm fordult hozzám szerelmi bánattal.- Miért nem kellek neki? Nem vagyok elég szép? Biztos az orrommal, vagy a súlyommal van baja... - Teljesen elöntötték az érzelmek. Zavar, bánat, csalódottság, kiábrándultság, harag, DÜH!... 

Veled is megesett már, hogy túl agyaltál valami kisebb-nagyobb problémát ne tagadd! Lekéset busz, dugó, hangos szomszéd, valami éppen nem úgy sikerült ahogy Te akartad. kirúgtak a munkahelyről, rossz jegyet kaptál az iskolában. Számos olyan hétköznapi példa, amiken hajlamosak vagyunk órákat, akár napokat is gondolkodni, mérgelődni, keresvén a választ arra, hogy: Miért pont én? 

Szokj le az agyalásról! Volt már olyan, amikor választ kaptál erre a kérdésre? Vagy a hasonló értelmetlen kérdésekre amiket ilyenkor felteszel magadnak? Amellett, hogy teljesen feleslegesek, időt, és energiát rabolnak tőled attól, hogy valóban közelebb kerülj a megoldásoz. Gyakran az érzelmeink áradata miatt ráadásul semmilyen kapcsolat nincs a gondolataink között.

Képzeld el magad, ahogy bekerülsz egy nagyvárosba, ahol még soha sem jártál. Éjszaka van, az utcák sötétek, és sűrűk. Elvesztél. Nem tudod merre indulj el, csak azt tudod, hogy végre haza akarsz érni. Mit gondolsz mennyi az esélye annak, hogyha nekiállsz a kis utcák között kétségbeesetten rohangálni, akkor egyszer csak célba érsz? Sokkal valószínűbb, hogy még messzebb sodrod magadtól a célodat, és csak jobban beleásod magad a problémába. 

Az ilyen értelmetlen agyalás az, ami miatt nem jutunk előrébb  az életben, ami miatt nem tudunk elindulni a céljaink felé. Ezek miatt hozunk meg olyan rossz döntéseket, amik csak újabb és újabb problémákat szőnek, belesodorva egy ördögi spirálba, ahonnan sokkal nehezebb kijutni. Tanulj meg tudatosan gondolkodni!


Hogyan agyalj helyesen? 



Első lépésként higgadj le! Nem hagyd, hogy az érzéseid irányítsák a gondolataidat! Ha közelebb akarsz kerülni a probléma megoldásához, akkor tisztán, és racionálisan kell gondolkodnod! Ehhez nem kell elnyomnod az érzéseidet, egyszerűen csak vegyél egy mély levegőt, csukd be a szemed, mosolyogj és gondolj arra, hogy "ELENGEDEM". Ne gondolj semmi másra!

Ne gondolj arra se, hogy mit akarsz elengedni! Lásd magad előtt a sötétséget, és képzeld el magad elé, NAGY, piros betűkkel ezt a szót, hogy "ELENGEDEM"! Lélegezz mélyeket! Ahhoz, hogy az agyad megfelelően funkcionáljon, kell az oxigén. Figyelje a légzésedre. Lassan szívd ki és be, közben pedig mondogasd magadban, hogy "ELENGEDEM". Jobb már?

Most pedig ülj le, vegyél magad elé egy tollat, egy tiszta papírt, és kezdj el tervezni! Felejtsd el a korábban felmerülő értelmetlen kérdéseket! Tegyél fel magadnak olyanokat, amik közelebb visznek a megoldáshoz. Gondolkodj tudatosan! 

Mindeközben érdemes felkészülnöd, hogy most kegyetlenül őszintének kell lenned magaddal szemben! Sokszor a saját egónk, ami megakadályoz abban, hogy előre jussunk. Elismerni a hibánkat, bocsánatot kérni, vagy változtatni magunkon nem egyszerű, de tedd fel magadnak a kérdést: Mi a fontosabb, hogy neked legyen igazad, vagy hogy minden jó legyen?

Jó kérdések: 

  • Mit akarsz? - Sokan azt se tudják eldönteni, hogy mit akarnak igazából. Vagy ah tudják is, nem aszerint cselekednek. Ezért most írd le magadnak egy papírlapra, hogy mit szeretnél, mi a célod, mit vársz a megoldástól? Ha fogyni szeretnél, és egész nap süteménnyel, és csokoládéval tömöd magad nem fogsz előrébb jutni. Ha odaadó kapcsolatot szeretnél, nem fogod megtalálni az erre alkalmas személyt, ha már első alkalommal lefekszetek egymással.

    Elmondom mi az az egyetlen dolog, amivel elérheted a céljaidat, megoldhatod a problémáidat. kapaszkodj meg! CSELEKEDJ AZ ELVÁRÁSAID SZERINT!

  • Mi a probléma? - Gyakran azzal sem vagy tisztában, hogy mi az egyáltalán, amit kell megoldani? Csak a következményeken, és az érzelmeiden kattog az agyad. Tisztázd le magadban tényszerűen, hogy mi a probléma!
  • Probléma ez egyáltalán? - A legtöbb esetben itt bebukik az egész. Nem tetszel annak a pasinak? Nem ír vissza messengeren? Ha nem tetszel neki, örülj, hogyha még az elején kiderül, és nem kezd el hitegetni. Ne egy pasit keress, hanem azt akinek Te kellesz! Akinek pedig fontos vagy, az majd ír, hogyha lesz rá alkalma ne aggódj! Éppen ezért tisztázd le magadnak, hogy valós, vagy csak magad által kreált problémával állsz-e szemben!
  • Mi történne ha nem tennél semmit? - Lenne annak bármi következménye? Ha igen, akkor mi? Kipróbáltad már? Hogyha negatív hatással lenne az életedre akkor lépj a következő kérdésre, hogyha pedig nem, akkor nem is olyan nagy, vagy csak kreált problémáról beszélünk.
  • Tudsz ellene tenni? - Van az események alakulására bármilyen, akár közvetlen vagy közvetett hatásod? Ha nem, akkor csak engedd el, és ne stresszelj rajta, valószínűleg az annyira nem is a Te problémád. Ha igen, akkor pedig lépj a következő kérdésre!

    Erre egy érdekes példa a forgalmi dugó. Nem tudsz ellene mit tenni, viszont legközelebb a mostani tapasztalatodat felhasználva el tudod azt kerülni. Most pedig nem a dugón kell agyalnod, hanem azon, hogyan oldod meg az általa okozott problémát...
  • Mi akadályoz meg abban, hogy tegyél ellene? - Választhatsz egy másik utat, egy másik lehetőséget, nem muszáj az eredeti elképzeléshez ragaszkodni. Van valami korlátja annak, hogy tegyél a saját problémád ellen? Sokszor csak a saját félelmeink, vagy kétségeink azok amik visszatartanak, írd le ezeket is!
  • Milyen tudásra, képességre van szükséged? - Sokszor az információ, vagy a szaktudás hiányában nem tudsz mit tenni. Ez esetben kinél van ez a tudás? Kit kell megkérdezned? Hogyan tudod kideríteni? Előléptetést, vagy jobb munkahelyet akarsz? Hogyan tudod növelni a szakértelmed? Milyen képzésre van szükséged?
  • Milyen érzéseid vannak? - Most gondolkodj el azon, mik azok a hátráltató érzelmek, amik megbénítanak! Miért nem cselekszel? Mit vált ki belőled ez a probléma? Félelmet? Kétségeket? Aggodalmat? Csalódottságot?
  • Mitől félsz? - A kudarcoktól való félelem sokszor olyan erős, hogy inkább bele se kezdünk. Mitől félsz, mi fog történni? Valós félelem, vagy csak kreált? Milyen kétségeid vannak? Miért vannak ezek? Miből erednek?
  • Mit tennél akkor, ha nem lennének félelmeid?- Képzeld el, ahogy egy láthatatlan kéz belenyúl a fejedbe, és egyszerűen kiemeli a kétségeidet, és a félelmeidet! Képzeld el, ahogy teljesen megtisztulsz ezektől! Mit tennél ilyenkor, a célod eléréséért, a probléma megoldásáért? Ha tudnád azt, hogy nem bukhatsz el, mibe vágnál bele, mit tennél? Írd le, karikázd be, mert ez lesz az, amit meg kell tenned! Erre törekedj, mert ez fog közelebb vinni!
  • Hogyan tudod belőle kihozni a maximumot? - Most már tudod mit kell tenni. Gondolkodj el azon, mit tudnál még tenni, hogy a rossz helyzetből is a legjobbat hozd ki! Hogyan tudnád ebből az egyből kihozni a maxot? Milyen tudás, milyen képesség kell hozzá?
  • Mit kell tenned azért, hogy megold? - Mi kell ahhoz, hogy ezt a tudást, képességet elsajátítsd? Mit kell mondanod, mit kell csinálnod azért, hogy amit az előbb eldöntöttél, az végre is legyen hajtva?
  • Mikorra kell ezt megtenned? - A problémák nem lóghatnak a levegőben örökké, valamikor egyszer véget kell vetni nekik. Ha nincs konkrét határidő, akkor csinálj magadnak egyet, egy szűk, de megvalósítható intervallumban!
  • Mikor fogod elkezdeni? - MA! Ezen nem kellet sokat gondolkodni. Ahhoz, hogy valamibe belekezdj nem kell semmi csak Te! Nyelvet akarsz tanulni? Nézegess a neten tananyagokat még MA! Le akarsz fogyni? Kezdj el kevesebbet enni, többet mozogni még MA! Nem kell ehhez drága cipő, és kondi felszerelés, nem ezek fogják leolvasztani rólad a felesleget.
  • Mi lesz az első lépés? - Tedd meg az első, apró, pici lépést, amivel belekezdesz! Csinálj 10 guggolást, hogyha fogyni akarsz, vagy tanulj meg 5 szót angolul, ha az a célod. Találd ki, mi az a legapróbb lépés, amivel már MOST bele tudsz kezdeni! Nem ez fog nagy eredményt hozni, de ez fog lendületet adni ahhoz, ami a nagy eredményeket hozza! Jelentéktelennek tűnik, pedig kulcsfontosságú!
  • Tervezz! - Most, hogy végre megvan, hogy mit kell tenned, azt mikor fogod megtenni, ne hagyd a véletlenre! Kapj elő egy naptárat, egy határidő naplót, és írd bele, hogy mikor mit fogsz csinálni, és ha törik ha szakad, tartsd is be! A tervezéshez egy nagyon jó segítséget szolgáltat a célkitűzésekről szóló cikkem, ajánlom figyelmedbe!

Ne fulladj bele a gondolataidba! Tervezz, ne agyalj!



Ezek azok a kérdések, amik téged valóban előrébb fognak juttatni! Felejtsd el a saját magad hibáztatását, a kamu kifogások, és indokok keresgélését! Nézz a tükörbe, csillapodj le, legyél magaddal kegyetlenül őszinte, és EMELD AZ ÉLETED EGY KÖVETKEZŐ SZINTRE!


"Gondolkodni nehéz, ezért a legtöbben nem élnek vele!"


Gyakorlatok: 
  • Hogyha valami komoly probléma, nehéz élethelyzet előtt állsz, akkor csináld végig a fent felsorolt kérdéseket! Vegyél egy tollat, és egy ceruzát, nyugodj le, döntsd el, hogy most aztán brutálisan őszinte leszel, és írd le a kérdést, mellé a választ!
  • Ne kapkodj! Ez nem egy 100 méteres sprint, hanem egy maraton! Szánj időt a kérdésre, de ne gondold túl!
  • Ha egy hétköznapi probléma előtt állsz, vagy csak gyors megoldásra van szükség akkor elég 3 kérdést feltenni magadnak: Mi a probléma? Probléma-e egyáltalán? Mit kell tenned ellene/Hogyan hozd ki belőle a maxot?
  • Oszd meg kommentben, hogy Te hogyan szoktad megoldani a saját problémáidat? Miről szeretnél a későbbiekben, hogy érkezzen cikk? 




Megjegyzések