Ezért nincs motivációd semmihez! - Dopamin



Újra hétfő van... Csörög az ébresztő... Reggel fél 6. Fel "kéne" kelni... "Csak még 5 perc anyu!"- szólal meg a vezérhangya a fejemben majd visszakézből benyomom a szundi gombot, ami az utóbbi időben hűségesebb társam lett reggelente a legjámborabb asszonynál is. Eljátszom ezt még kétszer háromszor, mire kiszenvedem kis testem az ágyból. Érzem ahogy a fejem megindul délnek, futok a hajam alá, egészen a kávéfőzőig. Kezd beindulni a szekér, egy kiadós csésze energiabomba után már az agyam is üzemmeleg. -Hány óra van? "Bakker megint elkéstem! Na nem baj megszokták már...". -El kéne indulni, de semmi kedvem... Eltelt ez a nap is, hál' istennek végre otthon!... De még közel sincs vége, holnap matek doga el kéne kezdenem rá tanulni. Ráér az még, dobok előtte egy szundit, csak 20 perc. Aham. Abból a 20 percből aztán egy  óra, aztán két óra, és bumm... Este 6 óra. Pedig ma még edzeni is akartam. Kéne már valami jó testet faragni magamnak. Na nem baj! Főznöm kéne valamit, hogy legalább egészségesen étkezzek, ne hízzak el, de sehogy sem fűlik hozzá a fogam. " ooolyan jól esne most egy naaagy sajtburesz!"- Irány a meki, aztán go home, kezdjünk neki tanulni. Semmi kedvem sincs hozzá. Erre az üzire még válaszolok, azt a videót megnézem. -Uh a Petiék most mennek inni!- Kocsmára fel, majd reggel átnézem a matekot... 

Bizony voltak idők, amikor így telt egy átlagos napom. Ugye milyen "izgalmas"? Bizonyára azért te is magadra, ismersz egy két helyen. De miért van az, hogy tudod, hogy valamit csinálnod KÉNE, de mégsem teszünk érte semmit? "Pedig én esküszöm mindent megpróbáltam!"- Nyugtatod ezzel a saját magadat. Bezzeg amikor kitaláltad még tök jó ötletnek tűnt, aztán amikor oda kerülsz ( mert majd hétfőtől eskü új élet lesz) akkor rájössz, hogy a munka bizony kicsit büdös. Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjak neked, beszéljünk kicsit a dopaminról.


Mi a fene az a dopamin?


Nyugi nem vagyok biológus (annak ellenére sem, hogy ezen cikk írásakor terjedő koronavírus járvány miatt csodás országunk 10 millió doktorált virológus országa lett, ahhoz képest ez már tényleg semmi...), ezért nem állok neked okoskodni a dopamin tudományos krix-kraxairól. De van amit neked is tudnod kell!

A dopamin egy agyi hormon, ami közvetlenül felel idegrendszerünk megfelelő működéséért. A köznyelvben boldogsághormonnak is nevezik, ugyanis ez felel a pozitív dolgok, motiváció, váratlan jutalom, okozta örömérzetért, boldogságért. Ez a szó, hogy "boldogsághormon" gondolom neked sem mond újat, magának a dopaminnak a jelentőségéről mégis csak egy online kurzuson hallottam én is, ami az eredményes tanulás technikáira épült. 

Deee, hogy mi köze a tanulásnak a dopaminhoz? Ahogy írtam a dopamin felel a motiváltságunkért, illetve a jutalom érzetért is. Tehát egy adott dolog minél erősebb hatással van a dopamin szintünkre, ahhoz annál inkább van kedvünk hozzá. A stressz, és a kialvatlanság például erősen negatív hatással van a dopaminszintünkre. A mindennapi gyomorgörcsös idegesség, egyszerűen gátolja az idegrendszer megfelelő működését, ezáltal a dopamin termelődését is. Ezzel szemben más dolgok meg túlságosan erős hatást generálnak rá, amikkel szemben a szervezet toleranciát kezd el mutatni. Kvázi hozzászokunk, és egy idő után pedig már nem adják azt a hosszan tartó, és erős boldogság élményt, mint azelőtt. Ilyen például a koffein, a cukor, az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek, a plusz 10 perc alvás, plusz 1 cicás videó, a még egy üzi, a pornó stb... 


Milyen hatással van mindez az életünkre?


Ezzel kapcsolatban láttam nemrég egy borzasztóan jó videót a sikerre hangolva csatornán, ajánlom nézd meg Te is! Azért nagyvonalakban megpróbálom én is érthetően átadni lényeget: Ahogy az előbb említettem vannak bizonyos dolgok az életben, amik jobban hatnak a te dopamin szintedre mint, mások. 

Ha például egy mekis gyorskaját állítunk szembe egy egészséges csirkemell+saláta kombóval, nem kérdés a legtöbb embernek a mekis kajától csordul ki a nyál a szájából... Egy tízes skálán például  a csirke+saláta ha ér 6-ot, akkor a gyorskaja fog érni 10-et. Sokkal nagyobb vágyakozást kelt az emberben a gyorskaja, az egészségessel szemben, mert annak az ízvilága, úgy van kialakítva SZÁNDÉKOSAN, hogy erős hatással legyenek a dopamin szintedre, és később is nagy vágyakozást keltsen benned. Nem is beszélve arról, hogy ezekben mennyi olyan felesleges anyag található, ami amellett, hogy káros is, a jelenlétüket észre sem veszed, csak a dopamin stimulálásáért felelnek, hogy legközelebb is ezt válaszd a salival szemben. Nagy "kópék" ezek a világmárkák...

Most már tudod, miért nem bírsz ki egy hetet sem a diétában anélkül, hogy valami ilyesmivel kezdenéd el tömni magad. Itt ugyancsak szembe kerül, egy fizikálisan, és mentálisan is megterhelő, izzasztó test edzés, a te kis kedvenc sorozatoddal, amit kényelmesen, magadat nem megerőltetve tudsz paplanok és párnák között nézni otthon a kényelmes kis ágyikódban. Előbbi 5, utóbbi mondjuk kapjon egy 8-ast azon a bizonyos skálán. Megint sokkal több kedved, és motivációd lesz ahhoz, hogy inkább lustálkodj, vagy aludj délután két órát pluszba - ahogy én is tettem régen - minthogy kezdj a testeddel valamit. Nem kérdés melyiket tevékenység felé fog húzni a tested, lelked. Afelé amelyik (rövidtávon) nagyobb örömet fog okozni.

Ezért nincs kedved sose lemenni a terembe. "Pedig tegnap még úgy volt hozzá kedvem!" És mi a helyzet a cicás videók, vagy bármilyen kockulás, szörfölés, és a hasznos munka viszonyával? Kockulás 6, hasznos munka 2. Itt sem kérdés, melyikhez fog jobban húzni a szíved... Ezért van az, hogy mindig csak halogatunk. "JÓ még 5 perc aztán belekezdek, csak még VÉGIG nézem ezt a 10 perces vidit, meg válaszolok arra az üzenetre". És pont emiatt húzódnak el a fontos teendőid, mert munka közben sem tudsz egyszerűen arra fókuszálni amire kellene, hanem rendszeresen félbeszakítod ilyen hulladék cselekvésekkel.

Szex... Ez egy érdemes téma, ugyanis bár a szex jóóóval nagyobb örömet okoz, de a pornó, és a maszturbálás mégis annyival egyszerűbb, könnyebb. Nyugalom, itt nem csak a férfiakra gondolok, lányok, ez nektek is ugyanúgy szól! A maszturbálás okozta dopaminlöket pedig pont elég ahhoz, hogy ne vágyakozzunk a szex okozta sokkal nagyobb boldogság iránt. Ez az oka annak, hogy annyi kapcsolatot látunk kihűlni, ezért nincs már az a fellángolás, és apad ki a szexuális élet egy pár életében. Érdekesség, hogy tanulmányok bizonyították ez a jelenség, nem a hosszantartó házasságok esetén a jellemzőbb, hanem a fiataloknál. Erre a magyarázat valószínűleg abban keresendő, hogy a Z generáció, már az online pornó, és a gyors, könnyű instant kielégülés korában nőtt fel, míg őseinknél ez nem volt kezdetektől fogva megszokott.

De ugyan úgy a dopamin felel a függőségeink kialakulásáért is. Ha egy szál cigi ugyanis először 10/10-es dopamin szintet vált ki nálad, akkor a hormonháztartás túlterhelődik, és mint említettem toleranciát kezd mutatni az általa okozott hormonbomba iránt. Ez azt jelenti, hogy a következő szál cigi, már nem fogja ugyanezt az érzést adni, már csak 9.8-as lesz mondjuk. Minden egyes szál cigi egyre kisebb dopamin löketet ad, egyre kisebb boldogságérzést hordoz magában, a szervezet pedig hozzászokik. Egy idő után már csak 5-ös majd 3-as lesz, a vágy azonban továbbra is ugyanúgy fennmarad az a 10/10-es szint iránt mint előtte. Éppen ezért egyre többször és egyre nagyobb mennyiségben van szükséged rá, hogy meg tudd közelíteni azt a hatást. Ha pedig hirtelen megvonod magadtól, akkor elképesztően nagy, valós fizikai fájdalomban fogsz részesülni, amit ez a dopamin hiányérzet fog benned okozni. 

De itt jön még egy csavar a dologban! Ha neked a cigi 10/10, a gyorskaja is 10/10, és ezekhez hozzászokik a szervezet, ergo el kezdenek csökkenni a pontszámaik, akkor mi történik a többivel? Mi lesz a korábban 6/10-et kapó csirke, salátával, hogyha a gyorskaja érzete már csak 3-as szinten van? Marad ugyanúgy 6-os, és már azt fogod jobban kívánni? A francokat! Az általa okozott boldogságérzet is ugyanúgy vissza esik. Ugyan ez a helyzet a szexualitásban a libidóval is, ha a pornó értéke már csak 3, akkor szexelni aztán már a kutyának nem lesz kedve, ami a szexuális teljesítőképességedben fog megmutatkozni, s itt most elsősorban a férfiakról beszélek.


Na akkor végre eljutottunk odáig, hogy tudod a választ, és érted is, hogy: Miért nincs motivációd a a munkához, tanuláshoz, edzéshez, diétához, szexhez, és minden máshoz az életben? Azért, mert ezek a cselekvések nem váltanak ki akkora instant boldogságérzetet benned, mint az ezeket helyettesítő cselekvések. Hiába jelentenek az eredményeik, és a sikerek hosszútávon nagyobb örömforrást, te azt most még nem érzed. Talán még meg se tapasztaltad milyen jó érzés mondjuk megírni egy 5-ös dolgozatot, vagy előléptetést kapni a munkahelyeden, vagy letenni a cigit, vagy kialakítani egy általad komfortos testkompozíciót, akkor pedig mégis honnan tudnád, milyen érzés elérni a célod, és sikeresnek lenni? 


Jó-jó dopamin, motiváció, pontok izé, de mondd már hogy mi a megoldás! 


Pedig már kimondtam... Tudod mi vált ki még, 10/10-es dopaminlöketet, és boldogságérzést? A SIKER! Egy nagy célnak az elérése. De ha te még soha se tapasztaltad meg, hogy milyen baromi jó érzés valódi NAGY sikereket elérni, akkor alakul ki a vágyakozás iránta. Persze nyilván most azt gondolod: "De hát én igenis akarok sikeres lenni". Igen az elméd akar, de a tested még nem. A tested még nem tapasztalta meg ezt a boldogság élményt, úgyhogy nincs más dolgod mint szépen megtanítani rá!

Először is olvasd el egy korábbi cikkemet, ami a célkitűzésekről szól, és kezdj el NAGY célokat kitűzni! Olyanokat, amikről most még azt gondolod, nem vagy képes elérni. Alkalmazd a cikkben található technikákat és tervezz! Bonts kisebb részcélokra, azokat is kisebbekre, majd még kisebbekre, és így tovább, amiknek a teljesítése egyre könnyebb, és könnyebb, ahogy közeledsz a mostani állapotod felé. 

Kezdj kicsiben! Ezek a részcélok legyenek először könnyen teljesíthető, nevetségesen kicsi apróságok, amikkel szépen megtanítod magadnak, milyen érzés sikereket elérni! Ki akarod magad gyúrni? Csinálj 3 fekvőtámaszt! Vagy 10-et ami tetszik. Vagy más célod van? Gondold ki, hogyan tudnál belekezdeni, gyorsan és könnyen. De nem holnap, nem hétfőn, nem jövőre, hanem MOST!..........Csináld csak én megvárom :) .......... Kész? Szuper! Ügyes vagy! 

Hogy miért dicsértelek meg? Amikor a dopaminról beszéltünk említésre került, hogy nem csak a motivációért felel, hanem a váratlan jutalom okozta boldogságérzetért is. Szóval, ha fentebb akarod tornászni a dopamin szinted, kezdd el megjutalmazni magad, minden egyes apró részcél elérése után! Így fogod megtanítani a testednek, hogy a kemény munka=boldogság. De ahogy semmi sem az életben, ez sem megy egyről a kettőre, szóval szépen lassan kis lépésekben haladva tedd ezt meg, ahogy az előbb is említettem, de még MA! Tök mindegy hány óra van, csinálj valamit! És utána jutalmazd meg magad! Ez persze nem jelenti azt, hogy minden 10. fekvőtámasz után jár egy szelet keksz, valljuk be ez nem igazán lenne célravezető. Viszont abban is hamar lekopna a gatyád, hogyha mindig ilyenkor vennél magadnak egy új cipőt. 

A másik, hogy ne ugyanazzal jutalmazd meg magad! Ahogy a függőségeknél, itt is érvényes, hogy ha hozzászokik a szervezeted, már nem adja azt az élményt. Szóval a jutalom legyen olyan, ami nem a célod ellen van (a kemény munkát nem 5 perc telefonozással jutalmazod), legyen arányos az elért sikerrel (10 fekvőért nem jár új cipő), és legyen változatos! Én nekem például egy egyszerű vállveregetés is nagyon jól tud esni, vagy ha hangosan kimondom: "Büszke vagyok magamra!". 

Apropó, ha már beszéltünk a tervezésről, akkor azt is tervezed meg a részcélok mellett, hogy melyik rész sikert, mivel fogod megjutalmazni! Ez is extra motivációt, a jutalom iránti vágyakozást fog adni! Én például amikor elérem 30 éves koromra a pénzügyi szabadságot, akkor egy atom király luxus karórával fogom magam megjutalmazni. 😀

Kis lépésekben, egy nagy cél felé!

Így tudod tehát rászoktatni a tested, és az agyad a siker okozta boldogságszintre. De biztos ami tuti, ne bízd teljesen magadra a dolgot. Legyenek korlátjai annak, hogy mit engedsz magadnak és mit nem! Húzz egyértelmű határokat! Ennek az a célja, hogy nem kell teljesen megszabadulnod a közösségi médiától, vagy a gyorskajáktól, vagy a filmezéstől, (igen a pornótól se, hurrá), hanem jelöld ki magadnak, hogy mikor, mennyit foglalkozol ezekkel. Mondjuk, minden péntek este 8-tól megnézel egy filmet. Óránként jár 5 perc amikor a FONTOS üzenetekre válaszolgatsz. Vagy déltől ,este hatig rá sem nézel a telefonodra, és majd csak utána, stb... (jóigenhetenteegyszerrecskázolna😓😓😓) Kiváló módszer a pomodoro. Ennek a lényege a tanulásban, és munkában lehet hasznos. A munkavégzés és szünet periodikus változásait rendszerezi. Például 25 perc munka után 5 perc szünet, amikor valami mással foglalkozol, és megjutalmazod magad. Majd ezt lehet fentebb tolni, félóra, óra stb...Találd meg az egyensúlyt, ne szélsőségekben gondolkodj! 


Remélem most már te is világosan érted, milyen hatással van a dopamin, azaz a boldogsághormon az életedre, és a motivációdra, és választ kaptál arra is, mit kell tenned, ahhoz, hogy leküzd a saját lustaságodat, és a tipikus "kéne" emberből, cselekvővé válj!


Záró gondolatként annyit megemlítenék, hogy ehhez ne úgy állj hozzá mint egy 100 méteres sprint, amit gyorsan letudsz. Ez nem lesz könnyű menet, sokkal inkább egy maraton, hisz egy kialakult rossz szokást, függőséget szintén nem tudsz megváltoztatni egyik pillanatról a másikra. Olyan mint egy rakéta, amit nagyon nehéz megemelni a földről, de ha egyszer elindult, akkor a holdig meg sem áll! Szóval nem győzöm hangsúlyozni: KICSIBEN KEZDJ, LEGYÉL TÜRELMES, ÉS JUTALMAZD MEG MAGAD!

(Ja és az a matekdogám amúgy kegyetlen kettes lett...)


Gyakorlatok: 

  • Találj ki célokat, és tervezz! Ehhez nyújt segítséget:  https://growtonextlevel.blogspot.com/2020/03/igy-valositsd-meg-celjaid.html
  • Gondold át, neked mik azok a rossz szokásaid, lustaságaid, függőségeid, amik gátolnak a céljaid elérésében? 
  • Tervezd meg, hogyan fogod rászoktatni a tested arra, hogy a sikerek által elért boldogságérzetet preferálja! Használd a pomodoro módszert, és kezdj bele még ma!
  • Tervezd meg mivel fogod magad jutalmazni!
  • Oszd meg a saját történeted kommentben, hogy ezzel is inspiráljuk egymást! 

Megjegyzések