Nehéz idők - A felhők felett kék az ég!


"Miért van az, hogy mindig akkor kapom a legnagyobb pofont az élettől, amikor végre azt érzem, hogy "Wow, na most aztán tényleg minden a helyén van?" Mindig amikor nagy reményekkel vágok bele valamibe, előttem van a kis fecnim, rajta felírva a célom, majd eleinte persze dolgok pörögnek, minden jól megy, aztán hirtelen mindennek vége...- Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel, és esetekkel találkozok nap mint az ismerőseim körében, és számtalanszor megtapasztaltam már én is.

Ezt a részt, most azok a barátaim ihlették, akiket egyszercsak villámcsapásként sokkolt a hír miszerint: Elválnak a szüleik. De szóljon ez a rész mindenkinek, aki egy sötét időszakban tengődve, nem látja a fényt az alagút végén!

Legyen szó sportról, magánéletről, karrierről, mindig van valami ami kizökkent a mi kis idilli életünk, boldogító mámorából, egyenesen a földbe döngölve bennünket. "Nem hiszem el! Már végre lement rólam 6 kiló, és a felét megint visszaszedtem. Kész nem megy..." " Pedig én azt hittem, végre ő az igazi, és mégis elhagyott. Talán nekem nem is jár az igaz szerelem" "Már éppen kezdtem talpra állni anyagilag, és jön ez a koronavírus, és mindent tönkre tesz..." Ilyen és ehhez hasonló valós, vagy vélt kudarcok tarkítják életünk hétköznapjait. És mi történik ilyenkor?

Biztos jól ismered már te is ezt a "mindennek vége" érzést magadban. Pánik, stressz, depresszió... Futsz a kudarcok elől. Kétségbeesve nézed, ahogy "minden romba dől", amit eddig felépítettél. Elárasztanak az érzések, gyakran egyszerre több is. Hiszti... Sírás... Álmatlanság... Kedvetlenség... Agresszió, és még megannyi érzelem ami kavalkádja. Rosszabb esetben teljesen magadba fordulva kezded el leépíteni magad: Alkohol, cigi, heroin, és társaik, amik mámorító múzsaként képzik hűséges társad, sötét éjszakákon át.  

Majd ez a vihar az életedben szépen lassan eláll. A kedélyek lenyugodnak, a probléma elévül. Minden megy tovább ahogy eddig, és az életed ismét sínen van. 

"Egy fenevadat farag, belőled  a düh, majd úgy eltűnik, mint szőr közt a tetű."- Sub Bass Monster 


De miért van ez? 


Baromi mindegy, de azért elmondom: Az élet nem áll meg csak azért, mert Te elértél valamit, vagy mert most éppen boldog vagy! Újabb, és újabb kihívásokkal kell megküzdened, ha sikeres is akarsz maradni! Ha te csak beleülsz a te kis sikeredbe, és aztán tátott szájjal nézed végig, ahogy elúszik minden amiért eddig küzdöttél, akkor nem fogsz tudni HOSSZÚTÁVON érvényesülni! Szóval a lényeg:

Fogadd el: Az élet, a siker, a fejlődés sohasem lináris. Olyan mint a részvény árfolyamok: Vannak emelkedők, vannak csúcspontok, majd vannak lejtmenetek, és vannak mélypontok. Az élet is hullámzó. Ez ellen nem tudsz mit kezdeni. Viszont azt, hogy mennyire hagyod az életed mélypontra süllyedni az csakis RAJTAD ÁLL! A sikereinket ezek a mélypontok fogják meghatározni! Ne a tenger hullámzását akard lecsillapítani, tanulj meg szörfözni!

Tanuld meg meglovagolni ezeket a hullámokat! Amikor emelkedőre kerül az életed, menj, amilyen magasra csak tudsz! De ha lejt menetben vagy? Használd ki! Vegyél egy nagy lendületet, hogy magasabbra tudj törni, mint korábban bármikor! 

Hajlamosak vagyunk néha túlreagálni a mélypontokat, átadva magunkat a világvége hangulatnak. Itt ez a korona vírus, és sokan sírnak, mert lehet, hogy oda a munkájuk, zakózik a vállalkozásuk. Teszi ezt az emberek 95%-a. És mit csinál a maradék 5%? Serényen készülődik, hogy megteremtse a lehetőségeket arra, hogy amikor minden visszaáll, az élről vághassanak neki az új rajtnak. Elhagyott a szerelmed? Vagy te dobtad el ész nélkül? Megakadtál a fejlődésben, nem látod merre tovább? Valami veszteség ért?

Tanuld meg kezelni az érzéseidet! Ahelyett, hogy történelmi mélypontra zuhannál, inkább vegyél egy nagy lendületet, és törj fel a hullámok közül, mielőtt azok összecsapnak a fejed felett!


Hogyan vegyél lendületet? 


Legyél tudatos! Ennek az első lépése, hogy a fentebb leírtakat szépen elfogadod, nem küzdesz ellene, hanem alkalmazkodsz! Másfelől ne ítéld el az érzéseidet, amik a mélypontokon elárasztanak, és ne értékeld túl őket a csúcspontokon! Az érzések olyanok, mint a szél. Nem tudsz ellenük mit kezdeni, de az utcán se a szélirány szerint közlekedsz! Fogadd el, hogy vannak, ne akard őket elnyomni! 

Viszont vedd észre, hogy az érzéseid nem Te vagy! Az érzések az ösztöneinkből eredő természetes reflexek, amiket a környezet hatására generálunk magunknak, és cselekvésre ösztönöznek! Öntudat az, ami Te vagy! Az a belső hang, ami reálisan látja a világot, ami értékel, és racionális döntéseket hoz. Az a belső hang, amit nem hallasz az érzéseid sikoltozásától!

Növeld a tudatosságod! Ahhoz, hogy halld a saját belső hangod, és végre ÖNTUDATRA ébredj, fel kell erősítened azt, és le kell csitítanod az érzelmeid! 

Tanulj meg meditálni! Meditáció alatt, nem feltétlen a karatés filmekben megismert spirituális  "hümmögést" kell érteni. Persze ez sem csak ennyiből áll, és van akinek ez válik be. Tesztelj, tapasztalj! Én a funkcionális meditáció híve vagyok. A funkcionális meditáció során, egyszerűen csak kényelembe helyezed magad, becsukod a szemed, és rendszerezed a gondolataidat. Vagy sétálsz egyet a természetben, kiülsz a kertbe, teljesen mindegy. A lényeg, hogy vonulj el a világ elől, oda, ahol senki nem zavar, csak te vagy és a gondolataid! Ezalatt gondold át: Mik konkrétan azok a tényezők, amik ezeket az érzéseket kiváltják? Ismerd meg saját magad! Gondold át, milyen külső körülményekre, hogyan, milyen érzésektől vezérelve cselekszel? Én például elképesztően magamba tudok fordulni, amikor valami nem úgy sül el, ahogy azt előre elterveztem, vagy nem hozza a várt eredményt...

Változtasd meg a problémákhoz való hozzáállásod! Ez a következő lépés. Már tudod, mik váltják ki belőled ezeket a reakciókat. Ezt követően ismerd fel, amikor megint előtörnek! Ne akard megszüntetni, csak jusson eszedbe, amit már sokszor mondtam: Minden rossz az életben egy szükséges rossz, ami megvéd valami sokkal rosszabbtól, vagy elvezet valami sokkal jobbhoz! De általában mindkettő! Még akkor is, ha ez nem azonnal történik, vagy nem is gondolnád!

Ezt követően kérdőjelezd meg a hited! Valóban olyan nagy probléma ez? Vagy valóban ez a te problémád? Dugó van, de igazából nem is sietsz sehova? Sok a munka, de amúgy sincs más dolgod? Tönkre ment valami, de nem téged érint első sorban?

Ha igenis valós probléma áll fenn, akkor gondold át, hogyan tudod belőle kihozni a legtöbbet, vagy megoldani a problémát! Az üres kesergés, és önsajnáltatás nem old meg semmit! Meditálj, és gondold át, hogyan tudnád a rossz helyzetből is kihozni a maximumot! Hogyan tudod azt az előnyödre fordítani? Elvesztetted az állásod? Itt az ideje tovább képezni magad, és valami jobban fizető munkahelyet keresned! Szingli lettél? Használd ki az előnyeit, vagy találd meg az igazi párod! 

Vannak dolgok az életben, amiket viszont nem lehet szépíteni! Kevés rosszabb dolog van az életben, mint elveszíteni a szerettünket, vagy látni, ahogy az a boldog családi környezet, amiben felnőttünk már nincs többé... Ilyenkor csak egyszerűen jusson eszedbe, amit az előbb mondtam: Minden okkal történik, és mindig azért, hogy jobb legyen. Ez neked lehet nem lesz jobb. Lehet nem lesz könnyebb. Sokszor, azok a rossz dolgok amik minket is érintenek, azok nem feltétlen a mi későbbi boldogságunkat szolgálják... Talán jobb lesz ez így. Talán így boldogabbak lesznek mind ketten! Talán valami sokkal rosszabb szenvedéstől kímélte meg így az élet! Nincs értelme rágódni azokon a dolgokon, amikre nincsen ráhatásunk. El kell fogadni, és menni kell tovább az utadon, az élet nem áll meg!... De ha ezt megtanulod, akkor, semmi sem állíthat meg többé!

Ha az utadat viharok kísérik csak jusson eszedbe: A FELHŐK FELETT MINDIG KÉK AZ ÉG!


Végezetül pedig csak annyit szeretnék mondani, hogy legyél türelmes! Legyél türelmes magaddal, és a körülményekkel szemben is! Amiket leírtam, nem egyik pillanatról a másikra fognak menni, ahogy az életben semmi sem! Meg kell ismerned az érzéseidet, meg kell ismerned önmagad, és meg kell tanulni kezelni ezeket a nehéz helyzeteket! De mind ez csak egy igazán odabaszó, erős döntés kérdése! AKARNOD KELL! LEGYÉL KITARTÓ! A többi majd jön magától...

Sokszor volt velem is, hogy a nehéz idők jártak rám. Kudarcok a sportban. Egy véget ért szerelem. Bizonytalanság a jövőmet illetően. Aztán a viharok, amik bőszen tarkították az én életemet is, előbb utóbb alább hagytak, és ismét megláttam a tiszta eget a felhők felett! Ne fuss a vihar elől, mert mindig megtalál! De az, hogy a te viharaid meddig fognak kitartani, és mennyire lesznek erőteljesek, csak rajtad múlik! Egyedül egy döntés kérdése az egész! Választhatsz, hogy elnyel a fortyogó tenger, és belefulladsz, vagy megtanulsz szörfözni, és élvezed, hogy nem a körülmények irányítanak téged, hanem te irányítod a körülményeket! 

Az embereknek csak a 5%-a képes megvalósítani önmagát! Mi a siker szűrője? A kudarcok! Ezek a sikeres és sikertelen emberek életében is jelen vannak! A különbség csak annyi, hogy aki feláll egy győztes, aki feladja egy vesztes! Tanulj meg felállni a legnagyobb pofon után is, tanulj belőle, vegyél új lendületet, és csináld ezt addig, amíg el nem éred a céljaidat! Legyél te is 5%, és EMELD AZ ÉLETED EGY KÖVETKEZŐ SZINTRE!


"De nézd csak a vihart, mi hetekig kitart,
Függetlenül, hogy milyen nagy port kavar,
A végén elenyhül és elcsendesül,
a harag is egy vihar csak a testen belül..." 
- Sub Bass Monster: Nem vagyok ideges! 





Gyakorlatok: 
  • Írd le az érzéseidet! Vedd észre, mikor milyen érzések törnek a felszínre! Ne ítéld el őket, ezek az élet velejárói!
  • Írd le, hogy mi váltja ki azokat! Milyen kudarc, milyen nehézség, milyen probléma? 
  • Gondold át, valóban olyan nagy probléma! 
  • Írd le melléjük, hogy mit tudsz tenni, hogy helyre hozd őket, vagy hogy a legtöbbet hozd ki mindig a legrosszabb szituációból is! Milyen tudás, milyen készség elsajátítása szükséges ehhez? 
  • Írd le azt is, hogy mit tanultál ebből! Önkontrol, probléma megoldás, felelősség vállalás, bocsánat kérés, vagy valami más?
  • Változtasd meg a problémáidhoz való hozzáállásod! Meditálj, és gondolj azokra a dolgokra, amiket ezzel kapcsolatban mondtam!
  • Végezetül pedig oszd meg, hogy Te rád milyen hatással vannak a saját viharos időszakaid? Hogyan oldod meg őket? Írd meg, hogy mit szeretnél, milyen területen van szükséged tanácsra, miről írjak legközelebb? 



Megjegyzések