Kudarcok- 10 ok, amiért ne félj belevágni!



A 20. század közepén élt egyszer egy teljesen átlagos, szegényes körülmények között élő tinédzser fiú. Sosem volt kiemelkedő tanuló, sportról meg aztán nem is beszélhetünk. Viszont rajzolni mindig is szeretett. Nem tartották különösebb tehetségnek, sőt szülei kifejezetten ellenezték ezt. Hülyeségnek tartották, az apja rendszeresen meg is verte érte. Szigorú ember volt. Ha valakinek nem a kemény munkán járt az esze, akkor egyből vert bele egy kis munkaszeretet. Őt azonban ez nem érdekelte, mindig szerzett valahonnan tollat, és papírt, és eldöntötte, hogy ő ebből akar majd egyszer megélni. Felnőttként segédmunkát vállalt a egy stúdióban, ahol mindössze 6 hetet dolgozott... Sosem estek hasra a munkájától, de ez nem érdekelte, alapított egy vállalkozást. Ez a szintén alig élt meg pár hónapot... Te mit csinálnál ilyenkor? Elmondom ő mit csinált! Megint munkát vállalt, hogy legyen pénze ismét alapítani egy saját stúdiót, és indított egy vállalkozást, mert tudta, alkalmazottként soha sem lehet olyan sikeres, mint ő azt korábban megálmodta. Tudod mi történt?! Kirúgták, majd csődbe bent... Valószínűleg a legtöbb ember már nem el sem jutott volna ideáig sem, ezek után pedig már biztos beérték volna egy vendéglátó cég egyszerű alkalmazotti pozíciójával, elfogadva a konklúziót, hogy "én megpróbáltam, nem sikerült". De hősünk nem adta fel! Tanult a korábbi hibáiból, támogatókat keresett, és megint belekezdett egy saját vállalkozásba, AMIT VÉGRE SIKERRE VITT! Hallottál már erről az emberről?.... Hm?... Gondolkozz csak!... Nem?!...Dehogynem... És ha azt a nevet említem hogy Walt Disney? Így már azért remélem fellángolt benned a felismerés, hogy " jaaaa a Micimackó, meg Alíz csodaországban, meg Dzsungel könyve, meg 101 kiskutya tééényleeeg!"


Én is rengetegszer tapasztaltam magamon, és látom másokon, hogy egyszerűen nem merünk belevágni abba ami igazán boldoggá tenne minket. Vagy ha bele is vágunk, az első kisebb akadály hatására megijedünk, és inkább feladjuk, hogy megóvjuk magunkat esetleg egy nagyobb zakótól. És mi ennek az oka? Az, hogy félünk a kudarctól. Éppen ezért a következő néhány percben szeretném neked bemutatni azt a 10 nyomós okot arra, hogy mért nem kell félned a kudarcoktól. Illetve egyel már meg is ismerkedtél. 


Arnold Schwarzenegger mindig is nagy példaképem volt. Nem azért amit elért, hanem ahogy elérte azokat. Az a gondolkodásmód, az az állhatatosság, ami neki van, kell, hogy valakiből, ahogy mondani szokta, 5% legyen. Ő fogalmazta meg, hogy az emberek 5% az, aki képes túllendülni a kudarcain, elérve acéljait! Miért pont ő mondja ezt? Szerinted ő benne a kezdetektől fogva hitt mindenki? Szerinted akármibe belekezdett, mindig bajnok volt benne? NEM! Elbukott testépítő versenyeket, mégis a valaha élt legfiatalabb Mr. Universum, és hétszeres Mr. Olympia bajnok, amivel sokáig a sportág csúcstartója volt. Kezdetekben a testfelépítése miatt, egyetlen filmben sem szerepelhetett, vagy ha mégis szerepet kapott, a kritikusok lehúzták a wc-n. Mára pedig egy Hollywoodi szupersztár. Senki nem hitt benne, hogy ezek után még a politikában is tud nagyot alkotni, majd mi történt? 2-szer választották meg Kalifornia kormányzójának!

Luca Toni többszörös gólkirálya volt olasz elsőosztályú footballnak. 2006 óta világbajnoknak is mondhatja magát hazájával, aminek sikeréhez jelentősen hozzájárult, többet között a franciák elleni győztes gólt is ő szerezte, tizenegyesekből. Egészen 28 éves koráig viszont nem volt több, egy névtelen, átlagos olasz focistánál. 23 éves koráig fel sem került a Serie A-ba, majd mikor végre leigazolta egy első osztályú csapat, első évében kiestek az utolsó helyen. Klubváltását követően viszont a másodosztályban gólkirályként lőtte be csapatát az élvonalba, ami után bekerült a nemzeti csapatba is. 28 évesen került először sztár klubba. A Bayern Münchenben azonban csődöt mondott, nem ment neki a játék, majd amikor mindenki azt hitte, vége a karrierjének, akkor kezdett igazán magára találni. Végül 38 évesen, egy középmezőnyben lévő olasz klub első számú csatáraként lett, mind a mai napig ,az olasz bajnokság valaha élt legidősebb gólkirálya!

Tonihoz hasonlóan Jay Cutler is egy későn érő sportoló, testépítő versenyző, aki az akkori örökös bajnok, Ronnie Coleman árnyékából nem tudott kitörni sose. Minden nagyobb címet megnyert már, de a Mr. Olympia versenyen Ronnie Coleman mellett csak második lehetett, 5-ször is. Te már rég feladtad volna? És szerinted ő feladta? NEM! És mi lett végül?! A következő két évben zsinórban kétszer is ott állt a Mr. Olympia színpadának legmagasabb fokán, legyőzve a verhetetlennek gondolt Roonie Colemant!

Következő emberünk, Rich Piana. Testépítő körökben ismert, motivációs tréner, és dúsgazdag üzletember volt, aki világéletében testépítő akart lenni. Viszont bármit is csinált, rossz genetikájának köszönhetően néhány kisebb győzelemtől eltekintve soha sem tudott maradandót alkotni. Elég hamar vissza is vonult. Ilyen felejthető maradt volna a neve is, hogyha feladja. De végleg feladta szerinted? NEM! Üzletet csinált kedvenc sportjából, és végül dollár milliárdos üzletemberré vált a testépítésnek köszönhetően!

Michael Jordant egyszer megkérdezték egy interjújában, hogy " Michael, te már mindent megnyertél a kosárlabdában amit lehetett, mégis mi a titkod, hogy csinálod?". Erre ő azt válaszolta, hogy 
"Ti mindig csak a sikereimről ,meg az eredményeimről, meg a rekordjaimról beszéltek. De mondok én neked valamit! Nem a sikereimre épül a pályafutásom! Az idő alatt, míg ilyen sikereket halmoztam fel profi NBA pályafutásom során, ELHIBÁZTAM összesen több mint !KILENCEZER! kosárra dobást!- Bele se tudsz gondolni, hogy ez milyen hatalmas szám, de ez egy kudarc volt számára szerinted? NEM! Ő minden idők legsikeresebb NBA játékosa!

Unod már a sportot? Szereted a fantasy könyveket? Akkor biztos hallottál már J.K Rowlingról, a Harry Potter könyvek írójáról. Harry Potter című regény, egy 7 részes könyv és filmsorozat, ami egy fiatal varázsló életét, és kalandjait meséli el, nem mellékesen pedig több mint 10 különböző díjat zsebet be általa a művésznő. Te tudtad, hogy ennek a könyvnek az első részre egy kávéházban íródott, aminek kéziratát több mint !12! különböző könyvkiadó utasította el? És szerinted ez eltántorította? NEM!

Albert Einstenről is ismerősen csenghet. Legendás, Nobel díjas fizikus, többet között a relativitás elméletéről, (és interneten keringő meme-jeiről ) lett ismert. Valaha élt legzseniálisabb gondolkodónak tartják mind a mai napig. Viszont te tudtad róla, hogy az autizmusnak egyik típusában szenvedett? Mindig is gyenge felfogású gyereknek tartották. Bár világéletében kitűnő tanuló volt, háromszor annyi időbe tellett neki megtanulni azt, amit társai sokkal könnyebben el tudtak sajátítani.

Ismered Thomas Edisont? Minden idők legkreatívabb feltalálójának a nevéhez összesen 1093 szabadalom fűződik. Tudtad, hogy otthagyta az általános iskolát, mert szégyellte a gyenge képességeit a tanárai előtt? Onnantól kezdve az anyja tanította, 10 évesen pedig már saját laboratóriuma volt, amit egyszer egy balesetben fel is égetett... Képzeld el, hogy tartanánk most, ha mindezek a kedvét szegik!...Mit is mondtál, hogy nem megy a matek, vagy a töri? Érdekesss....

Colonel Sanders sok minden volt élete során. Dolgozott vasutasként, jogászként, segédmunkásként, de valahogy az alkalmazotti élet sose jött be neki. Szeretett azonban sütni, főzni. Mivel pedig egy forgalmas út mellett lakott, ezért nyitott egy éttermet. Hatalmas forgalom alakult ki nála, amíg a város mellett épülő elkerülő út be nem fejeződött. Onnantól kezdve alig volt forgalma, és az étterme csődbe ment. Titkos, forradalmi receptjének eladásával akart megélni. 1109 helyről utasították vissza, mire végre sikerült egy olyan üzletet kötnie, miszerint nem a receptért, hanem az eladott ételek után kapott százalékot. 69 évesen megalapította első étteremláncát, néhány év múlva már 3500-nál is több étterme volt. Ma ezt a helyet hívják KFC-nek. Nem tudom te hogy vagy vele, én azért most eléggé sajnálnám, ha annak idején feladta volna...

Végezetül pedig van egy egyszerű kérdésem számodra: Te futottál már addig hogy elérd a célod, hogy közben többször is bevizeltél, és beszékeltél?... David Goggings gyermekkora közel sem mondható idillinek. Apja piszkos ügyletekből lett újgazdag afro-amerikai, aki rendszeresen rabszolga munkára fogta, és ütötte-verte mind a feleségét, mind pedig a kicsi Davidet. Szökésük után nevelőapját a szeme láttára gyilkolták meg. Mindig is rossz tanuló volt. Mindent 3-szor annyiba került megtanulnia, mint társainak. Elhatározta, hogy be akar kerülni a légierőhöz. Minden könyvet, amit meg kellett tanulnia 3-szor jegyzetelt ki. Kettő elbukás után, harmadjára, 2 törött sípcsonttal végzett el egy olyan kegyetlen kiképzést, amibe sok társa időközben belehalt, 99%-a pedig időközben feladta. Ezt követően pedig lefutott egy 136 km-es ultra-maratont, aminek látszólag semmi oka nem volt. Viszont futás közben jött rá, hogy miért csinálja mind ezeket: Mert élete a szenvedés. De még sose tudta az élet olyan kegyetlen körülményeknek és fájdalomnak kitenni, ami elérné az ő tűréshatárát. 136 kilométeres futásába viszont csaknem belehalt. Egyszer állt meg pihenni, futás közben, és célba éréskor is többször maga alá ürített, ugyanis a teste nem bírta a terhelést. Hazaérkezvén aztán a veseelégtelenség nyilvánvaló jeleit mutatva felesége tárcsázni akarta mentőket, amit ő megtiltott neki, mondván: "Ezért a fájdalomért küzdöttem egész eddigi életem során. Ki akarom élvezni minden percét!"... Pár évvel később szívelégtelenséggel került kórházba. Meg kellett műteni, és akkor derült ki, hogy egy olyan rendellenességgel születhetett, ami miatt a szíve nem pumpálta olyan hatékonyan a vért, mint egy átlag emberé! ÉRTED?! Minden egyes lépés, minden egyes mozdulat neki HÁROMSZOR olyan megerőltető volt egész életében, mint egy normális embernek!! De kérdem én: Te székeltél,  vizeltél már magad alá a szenvedéstől, csak azért, hogy bizonyíts magadnak, és elérd a céljaidat?! Ha erre a kérdésre a válaszod NEM, akkor pedig javaslom, hogy sürgősen felejtsd el minden gyatra, gyáva kifogást az életben, amit azért találsz ki magadnak, hogy ezzel a saját kis lelkiismereted nyugtasd! Vedd a kezedbe az életed, és húzz bele végre! 




Remélem ez a 10 indok, 10 történet eléggé szemfelnyitó volt számodra, ahhoz, hogy rájöjj: A sikeres, és sikertelen emberek életében is vannak, és lesznek is problémák. SŐT! A sikeresek sokkal nagyobb gondokkal küzdenek meg nap mint nap, mint Te! Fogyatékosság, lecsúszott családi háttér, állandó elutasítás, bántalmazás, örökös kudarcok, nehézségek, genetika...Vagy mind ez egyszerre! 

Vedd észre kérlek: Ezek nem egyedi esetek! Ezek nem tündérmesék! Egyetlen egy sikertörténet sem kezdődött még úgy, hogy "hát igazából belevágtam, és elsőre sikerült"... 



" A siker vacak tanár, ami csak arra tanít meg, hogy tévedhetetlen gondold magad"- Bill Gates


Ha igazán sikeres akarsz lenni az életben, akkor nem csak a problémákhoz, de a kudarcokhoz való viszonyodat is meg kell változtatnod, de baromi sürgősen! Minden kudarc egy fejlődési lehetőség, amiből ha tanulsz, csak akkor fogsz tudni tovább lépni. Gondold át legközelebb, amikor valami sikertelenség ér, hogy mit tehettél volna másképp? Milyen készség, milyen tudás kell ahhoz, hogy elérd a célod? Tanulj, fejleszd magad azon a területen, és lendülj túl a problémákon! Mind hibázunk az életben, de ahhoz, hogy fentebb tudj lépni, ahhoz először el kell buknod! SŐT!

Tanulj meg elbukni! Mert nem az a vesztes aki elbukik, hanem aki utána lent is marad! Te viszont egy győztes akarsz lenni, aki tanul a hibájából, feláll, és továbblép! Majd elbuksz még egyszer! Most is tanulsz belőle, és most is felállsz, Majd megint elbuksz, és megint felállsz! Elbuksz-felállsz, elbuksz-felállsz, elbuksz-felállsz, ÉS MINDIG FELÁLLSZ!! MERT ILYEN EGY KIBASZOTT GYŐZTES!

Tanuld meg szeretni a kudarcot, és a szenvedést, mert ezek fognak előrébb lendíteni téged a céljaid felé. A szenvedés jó! Ahhoz, hogy fejlődni tudj, először szenvedned kell. Az edzőteremben is, ha egyébként is tudsz csinálni simán 10 fekvőtámaszt, és pont 10-et csinálsz, akkor nem fogsz fejlődni soha! Az a 11. fekvőtámasz fogja jelenteni a Te fejlődésedet, és az a 10 amit addig csináltál, az semmit nem ér! De muszáj megcsinálni, ahhoz, hogy fejlődj! Ugyanígy az életben is, ha te csinálsz valamit amit egyébként is tudsz, azzal nem fogsz előrébb jutni. Tanulni nehéz, fejlődni nehéz, belevágni új dolgokba, és elviselni a kudarcot nehéz, de ez az ami megszűri egymástól a sikeres és sikertelen embereket. És ez egy KEGYETLEN szűrő, amin az embereknek csak az 5%-a képes átjutni! 


LEGYÉL TE IS 5%!

Ha úgy érzed, hogy ezek után szükséged van még egy kis motivációra, ajánlom figyelmedbe a következő videót: https://www.youtube.com/watch?v=qp-68l4WEZ4

"Két dolog határozza meg azt, hogy mire vagy képes: Az egyik, hogy te mit gondolsz arról, hogy te mire vagy képes, a másik, pedig az ebbe vetett elkötelezettséged. Minden más egy saját magad által generált faszság, amit azért találtál ki, hogy megmagyarázd magadnak a gyávaságod, vagy lustaságod!"






Gyakorlatok: 

  • Emlékezz vissza mik voltak azok az élethelyzetek, amikor te nagyon el akartál érni valamit, de úgy érezted túl veszélyes, és inkább megfutamodtál! Odamenni valakihez, aki tetszik neked, jelentkezni egy versenyre, felvételizni egy nehéz szakra, előléptetést kérni, elvállalni egy nagyobb projektet, élni az álmaidnak, vagy vállalkozást indítani? Esetleg van saját történeted?
  • Gondolkozz el, mi volt a te "indítékod", ami végett később lemondtál ezekről? 
  • Most tűzz ki új célokat, vagy valósítsd meg emezeket, ha még nem késő! Ehhez segítséget találsz itt: https://growtonextlevel.blogspot.com/2020/03/igy-valositsd-meg-celjaid.html
  • Csinálj magadnak egy motivációs kártyát! Ennek a kártyának legyen két oldala, lehetőleg, mindkettő oldalon valami motiváló, színes kép szerepeljen, rajta két különböző szöveggel: Az egyiken legyen rajta a célod, a másikon pedig egy pár szavas motiváció szöveg. Én nekem például a "KÉPES VAGYOK RÁ" felirat szerepel.
  • Hord magadnál mindig ezt a kártyát, mert bármikor szükséged lehet rá! Mindig mielőtt meghátrálnál, akár egy hétköznapi szituációban, vedd elő, majd VÁGJ BELE! Nem baj, ha elbuksz, akkor tanulj belőle, hogy legközelebb jobban menjen! 

Megjegyzések